Следва

“Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи"

Изложба: РОСЕН РАШЕВ – РОШПАКА СИЛВИЯ ЧАНЕВА

7 - 24 март 2018 г.

Events преди 6 години

Галерия „Ракурси“ представя избрани картини на Росен Рашев – Рошпака и керамика на Силвия Чанева. Галерията покани двамата автори заради връзката им със земята и природата и топлината на материалите, които използват. Рошпака е известен с шитите си картини от естествени материали. В настоящата изложба той представя три посоки на своята работа: шита живопис – комбинация между конец, прошит през платното и маслена боя, в резултат на което се получава смес от живопис и текстил; живопис върху картон с малко фигури, стегнати от моливен контур, от които струи сребриста светлина и пиктограмна живопис. В основата на произведенията, които авторът създава стои връзката между символите и знаците от съвремието и древността. Идеята му е да свърже двата свята. Произведенията на Рошпака са заредени с позитивизъм и с насладата от простите неща, които изпълват живота.

 

Силвия Чанева представя обекти и купи от керамика и порцелан. Техният дизайн е вдъхновен от структури и форми, които художничката наблюдава в природата, където те са се развивали в продължение на хиляди години. Тя ги пресъздава по свой много личен начин, следвайки най-съкровените си чувства.

Росен Рашев е роден през 1970 г. във Враца. През 1989 г. завършва Художествената гимназия за изящни изкуства „Илия Петров”, София. Има над 50 самостоятелни изложби в различни пространства, сред които галерия „Ракурси“, „Ата-Рай“- София, Сариев – Пловдив, Париж, 1908 и др. в София, както и в Кьолн, Братислава, Белград, Ягодина; има множество участия в международни пленери, организирани от Музея за наивистично и маргинално изкуство, гр. Ягодина, Сърбия, от Галерията за наивистично изкуство, гр. Требне, Словения; от Арт-ателие, Кантон Палие Жан Фиу, Франция.



От 1999 г. негови творби са в постоянната експозиция в Музея за наивистично и маргинално изкуство в гр. Ягодина, Сърбия, както и в Салона на музеите в Белград. Носител е на множество награди за изкуство от различни музеи и галерии.

Силвия Чанева е родена в София. Завършва Гимназията за приложни изкуства и Националната художествена академия, София, специалност „керамика“ в курса на проф. Божидар Бончев. Има седем самостоятелни изложби в галериите „Теста“, „Ракурси“, „Гая“ и „Мелон“, София и в „Луна от корени“, Бургас. Участва в много международни изложби – Кобленц - Германия, Торино-Италия, Лайпциг – Германия, Букурещ – Румъния. Носител е на Сребърен медал от осмото издание на "Bienale in Rovenna, Italy, La porta per la Citta di Paradiso", 1998 г.; Награда за общ принос в сферата на керамиката за България - 2013 г. и Наградата за цялостно участие и високи постижения на Фестивала на съвременната керамика - София, 2017.


 

More from View Sofia

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?