Следва

Легендарната Anastacia у нас през юли!

„Последният пазител на Елис Айлънд”

Предстои ни среща с нашумялата френска писателка Гаел Жос, чийто роман „Последният пазител на Елис Айлънд” е удостоен с Европейска награда за литература 2015. Книгата излиза от печат на 2 март...

Books преди 6 години

„Последният пазител на Елис Айлънд” ни пренася в Ню Йорк от 1954-та. След пет дни центърът на Елис Айлънд, задължителна спирка за всички идващи от Европа имигранти, ще бъде закрит. Останал сам, директорът Джон Мичъл се връща назад във времето и под формата на дневник описва обсебващите го спомени: за любимата съпруга Лиз, за имигрантката Нела, пристигнала от Сардиния заедно със своето странно минало… За да установи внезапно, че собственият му живот е неясен, подобно на книга, която смята, че е прочел, а после се оказва, че е написана на непонятен език. В преживяното от героите на Гаел Жосаел Жос се оглеждат съдбите на милиони мъже и жени, които, в името на едно по-добро бъдеще, са оставили зад себе си всичко най-скъпо, за да се озоват между строгите стени на Елис Айлънд - чистилище, от което едни ще се отправят към бленувания бряг, а други, отхвърлени, ще поемат обратния път, напускайки тази педя американска земя, този Остров на надеждите, Остров на сълзите.

Родена през 1960 г., Гаел Жос прави първите си стъпки на литературното поприще с няколко стихосбирки, донесли й признание и известност, а през 2011 г. публикува своя дебютен роман, „Часове мълчание“, преведен на множество езици, последван от „Нашият живот на кръстопът“ и „Снежна сватба“. „Последният пазител на Елис Айлънд“ печели редица престижни отличия, сред които Европейската награда за литература за 2015 година.
 

More from View Sofia

More Books