Следва

“Жените на независимостта” – финисаж на изложбата, подготвена от Музея за история на Полша

The Feeling с Hayes & Y

ЧувствоТО, усещанеТО и....

Music преди 6 години

Два дни преди големия си концерт в Sofia Live Club, момчетата от Hayes & Y  превземат изцяло женската ни Редакция, защото в крайна сметка Светът няма да е в абсолютен баланс без да обърнем внимание и на мъжката половина от него.

Настроение, музика & още нещо, в редовете по-долу>>>


V.S.: Ей, момчета, какво ново от вас?
Р:
В момента сме в София, подготвяме се за голям концерт и напоследък ежедневието ни е доста натоварено. В творчески аспект също има с какво да се похвалим - преди месец излезe последният ни сингъл, а на живо ще изпълним още няколко напълно нови песни.
 
V.S.: По-различни ли са новите ви парчета или твърдо оставате зад добре познатото?
Р:
Мисля, че всеки, който следи музиката ни може да забележи развитието на бандата и промяната в звученето, която настъпи с последните ни няколко парчета. Слушаме нова музика постоянно и се стремим нашите нови неща да звучат адекватно с бандите, които задават посоката в световен мащаб.
И: Със сигурност се отличават от по-ранните ни творби. Но няма как и да не са по-различни... все пак отразяват съвсем разнообразни периоди в живота и развитието ни. Както и с всичко останало, човек винаги търси да надгражда, да научи и да даде нещо ново от себе си, а това важи даже двойно, щом става дума за музика.
 
V.S.: Разбрахме, че сте задминали новия сингъл на Noel Gallagher от Оаsis в Spotify UK Viral Top 50. Какво е усещането такова "чудо" да се случи?
Р:
За нас беше страхотно да видим парчето си в компанията на много по-известни и утвърдени изпълнители, в подобен чарт. Отпразнувахме го заедно и очакваме следващите ни поводи да са още по-специални.
И: Без съмнение невероятно, защото ни показа, че сме поели в правилната посока и че няма значение кой си и от къде си, а е важно само каква музика сътворяваш.

V.S.: Ние страшно ви се кефим, ама, издайте ни тайната - как се прави подобна банда в БГ, защото честно казано звученето ви е световно? 
Р:
Това, че се познаваме и свирим заедно от толкова време е най-голямото ни предимство и ни помага изключително много в създаването на песните ни. Откакто живеем заедно творческият процес се улесни още повече и качеството на продукцията ни се покачи чувствително. Прекарваме много време в избор на звуци и подходящи партии за всяко парче и записваме в домашни условия, което е удобен метод за работа за нас.
И: Това, което не зависеше от нас, а се дължеше на чиста проба късмет е, че се запознахме още в гимназията и някак се решихме (почти на шега отначало) да си направим музикална група. Всичко останало вече е просто продукт на много упоритост и желание да сътворим нещо, което на нас ни харесва на първо място и това мисля си личи и се отразява на начина по който след това го предаваме на слушателите.

V.S.: А чувството е /the feeling/...
И:
Като да прекосяваш вече заледена река. Докато вчера ти се е струвало непосилно, днес вече си поел първата крачка. Не знаеш докога ще издържи тежестта ти, но вече виждаш по-отблизо другия бряг.

V.S.: 60 държави, 17к фенове, 4к часа... а какво всъщност седи зад всичко това и кои са жертвите?
И:
За момента не сме жертвали кой знае какво, а пък и сме на такъв етап в живота си, че да можем да си позволим да преследваме мечти. Не само това, но и когато виждаме как се оценява музиката ни, каквото и да сме жертвали за да стигнем до тук не изглежда толкова съществено.
Р: Всеки от нас знае какво му е коствало да стигнем дотук, но не смятаме да спираме скоро.


 
V.S.: Първото парче, което чухте тази сутрин...
И:
Това с което ми звъни алармата, а именно Submotion Orchestra – Swan Song. Най-странното е как след като всяка сутрин ми прекъсва съня все още не съм го намразил.
 
V.S.: А последното, което искате да слушате (като за лека нощ)...
И:
George Benson – C-Smooth. По-приятно нещо за унасяне не съм намирал.
 
V.S.: И следва...
И:
Все нови парчета и, разбира се, самата причина да сме обратно на родна почва: предстоящият ни концерт в Sofia Live Club на 10-ти март.



More Music