Следва

"Лунни мечтатели"

“Жените на независимостта” – финисаж на изложбата, подготвена от Музея за история на Полша

Кога: 8 март 2018, четвъртък, 18.00 ч.
Къде: Полски институт, ул. „Веслец“ № 12, вход свободен
Организатори: Полски институт в София

Events преди 6 години

Нямаше да има независима, силна и демократична Полша без ангажираността на поколения полякини, противопоставили се не само на трудното ежедневие на окупираната страна, войната и репресиите, но и включили се, редом с мъжете, в активна борба за свобода. Изложбата представя участието на жените в борбата за независимост на Полша, и съчетава тази проблематика с широко разбираната еманципация на жените в полските земи. Разказът за активността и успехите на полските жени е и претекст за запознаване с историята на Полша от разкъсването на Жечпосполита в края на XVIII век до появата на „Солидарност“ и сваляне на комунистическия режим.

Изложбата представя няколко десетки жени, изиграли голяма роля в историята на зараждане на полската нация и идентичност. Действащи в различни области – политика, наука, образование, култура, икономика и военно дело, те променят съдбите на отделни хора, местни общности и цялото полско общество. Някои от тях са известни извън пределите на Полша, имената на други трябва да бъдат изведени от сянката и представени в един широк обществен и исторически контекст. Ето и няколко имена: Емилия Платер, Елиза Ожешкова, Мария Склодовска-Кюри, Виктория Улма, Ирена Сендлер, Анна Валентинович.

Прожекция на филма “Солидарност според жените”
реж. Пьотр Шливовски и Марта Джидо (2014, 103‘), с български субтитри

Документален разказ за жените, опълчили се срещу авторитарното правителство на Полската народна република, ръководено от ген. Войчех Ярузелски, което драстично ограничава свободите на гражданите чрез въвеждане на военно положение, в опит да смаже политическата опозиция в началото на 80-те години на 20 век.

More from View Sofia

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.