Следва

Фотографът Лео Кирилов представя „Токсичен“

„Под езика 2018“ – нова мащабна изложба на художника Дамян Дамянов

Нова мащабна изложба на художника Дамян Дамянов, посветена на буквите и скритото „под езика“, може да бъде видяна от 19 март до 1 април на Моста на влюбените в София. „Под езика 2018“ включва 60 пана и повече от 40 нови идеограми...

Events преди 6 години

След като стартира през 2016 г. във фейсбук и излезе отвъд реалиите на онлайн пространството с изложба в НДК и лимитирано книжно издание през 2017 г., сега типографският проект „Под езика“ на популярния български художник Дамян Дамянов се пренася на Моста на влюбените. В периода 19 март – 1 април столичани и гости на града ще имат възможността да разгледат на легендарния софийски мост край НДК новата изложба на Дамянов „Под езика 2018“, която включва 60 пана, повече от 40 нови идеограми (15 от които на европейски езици) и определения от представители на културния елит у нас.

Посветеният на кирилската азбука графичен експеримент се разраства и развива постоянно. Досега „Под езика“ включваше 60 кирилски букви, 60 идеограми и 60 определения от 60 представители на културния каймак в България – писатели, художници, журналисти и др. През 2018 г. към тях се добавят още по 30, като някои от буквите и думите, които съставят идеограмите, са на чужди езици – английски, френски, италиански, немски, гръцки.

Немалка част от подбраните в проекта думи са и чуждици – думи-номади, които са пресекли границите на ежедневния ни речник сравнително скоро. Те обогатяват езика, напомнят ни, че той е жив, дишащ организъм.

Типографският проект „Под езика“ свързва нишките на два типа комуникация – писмено-абстрактната и изобразително-конкретната. Целта на автора е да покаже приблизителна картина на съвременното ни общество. Прецизно подбраните думи и графичните превръщания на буквите в изображения издават времето, в което живеем – поставени във все по-смаляващ се свят, опитвайки се да разберем собствения си, разширяващ се непрестанно и неминуемо светоглед.

По покана на Европейската комисия на 12 и 13 март тази година Дамянов ще изнесе в Брюксел и Люксембург лекция със заглавие „Alphabetic Disorder – кирилицата и „Под езика” в контекста на европейската писменост”.

Изложбата „Под езика 2018” може да бъде видяна от 19 март до 1 април, а официалното й откриване е на 20 март от 19:00 часа на Моста на влюбените. Обновеното книжно издание „Под езика“ е вече по книжарниците.
 

More from View Sofia

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?