Фрида Кало: I am a barbie girl?!

Фрида Кало: I am a barbie girl?!

C'mon barbie let's go party

Разгорещен спор се води през последните дни по повод увековечения образ на Фрида Кало под формата на кукла Барби. Mattel, американската компания, която произвежда популярните кукли, твърди, че държи всички необходими права върху образа на Кало, за да създаде тази кукла. Въпросната играчка е част от серията, посветена на "вдъхновяващите жени".

От друга страна пък, семейството на Кало настоява, че правата са откраднати и че Mattel нямат никакво право да възпроизвеждат под каквато и да е форма образа на феминистката икона. Семейството обвинява компанията и в пренебрегването ценностите на Кало, която използва своя творчески труд, за да експлоатира въпроси като постколониализъм, пол, класово и полово разделение в Мексико.

Mattel пък пускат изявление, в което твърдят, че притежават необходимите документи, за да докажат правотата си:"Нашата фирма работи в тясно партньорство с корпорацията Frida Kahlo, която държи всички права във връзка с името и образа на Фрида Кало, за създаването на куклата. "

А развръзката на грандиозния спор предстои да бъде разгледана в съда...

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.