Art Act: Идит Хаад

Art Act: Идит Хаад

Името и емблематичната визия на този художник разказват много. 

Идит Хаад е един от най-плодотворните дизайнери на костюми във филмите от 20-ти век, спечелвайки рекорден брой награди „Оскар".

Разпознаваема по предпочитанието си на очила с дебела рамка и консервативни костюми от две части, дизайнерката Идит Клер Позинер е родена на 28 октомври 1897 г., в Сан Бернардино, Калифорния. Семейното гнездо на Идит се премества няколко пъти по време на младостта й - Аризона, Невада, Мексико. Пътят към кариерата на Хаад започва по съвсем различен начин, далечен от онова, по което разпознаваме гениалността й днес. След завършването на гимназия в Лос Анджелис, младата Идит записва бакалавърска степен в Калифорнийския университет в Бъркли, а след това продължава в университета в Станфорд, където магистрира изкуствознание на Романски езици през 1920 година.

След завършването си, заема позицията на преподавател по френски език в Холивудското училище за момичета. Желаейки малко по-висока заплата, Идит предлага уменията си и като преподавател по изкуство. Въпреки любовния живот, протичащ доста неуспешно в брак с Чарлз Хаад, тя продължава да е професионално известна като Идит Хаад до смъртта си.

The Paramount years

През 1924 г., въпреки липсата на сериозен опит в изкуството, дизайна и костюмите, 26-годишната Хаад е позиционирана като артист за скициране на костюмите в Paramount Pictures.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.