Следва

„Тимур и неговите командоси“

Art Act: Идит Хаад

Името и емблематичната визия на този художник разказват много. 

People of art преди 6 години

Идит Хаад е един от най-плодотворните дизайнери на костюми във филмите от 20-ти век, спечелвайки рекорден брой награди „Оскар".

Разпознаваема по предпочитанието си на очила с дебела рамка и консервативни костюми от две части, дизайнерката Идит Клер Позинер е родена на 28 октомври 1897 г., в Сан Бернардино, Калифорния. Семейното гнездо на Идит се премества няколко пъти по време на младостта й - Аризона, Невада, Мексико. Пътят към кариерата на Хаад започва по съвсем различен начин, далечен от онова, по което разпознаваме гениалността й днес. След завършването на гимназия в Лос Анджелис, младата Идит записва бакалавърска степен в Калифорнийския университет в Бъркли, а след това продължава в университета в Станфорд, където магистрира изкуствознание на Романски езици през 1920 година.

След завършването си, заема позицията на преподавател по френски език в Холивудското училище за момичета. Желаейки малко по-висока заплата, Идит предлага уменията си и като преподавател по изкуство. Въпреки любовния живот, протичащ доста неуспешно в брак с Чарлз Хаад, тя продължава да е професионално известна като Идит Хаад до смъртта си.

The Paramount years

През 1924 г., въпреки липсата на сериозен опит в изкуството, дизайна и костюмите, 26-годишната Хаад е позиционирана като артист за скициране на костюмите в Paramount Pictures. По-късно тя признава подхода си в онзи момент – „наем" на скици от други студенти за интервюто си за работа. Започва да проектира костюми за неми филми, като старта е с „The Wanderer“ през 1925 г., а през 30-те години на миналия век се утвърждава като един от водещите дизайнери на холивудски костюми. Работата й в Paramount продължава цели 43 години, пълни със завидими успехи. Съвсем разбираемо като за начало, Хаад е в сянката на водещите дизайнери на Paramount, първо Хауърд Гриър, а после Травис Бантън. След оставката на Бантън през 1938 г., Идит става известна дизайнерка в бранша. Нейната връзка с роклята „саронг", предназначена за Дороти Ламур в „The Hurricane" (1937), я прави известна сред широката общественост. Хаад печели пълно обществено внимание за роклята,   създадена за Джинджър Роджърс в „Lady in the Dark" (1944), която предизвика много коментари, главно заради фриволността си, пълна противоположност на военната строгост.

Хаад гради разпознаваемостта си със стилния работно-елегантен стил в дизайните. В резултат, тя е стопроцентов любимец на много от водещите женски звезди през 40-те и 50-те години, като Джинджър Роджърс, Бет Дейвис, Барбара Станюк, Шърли Маклейн, Грейс Кели, Одри Хепбърн и Елизабет Тейлър. На 27 март 1967 г., Хаад насочва уменията си към Universal Pictures, вероятно подтикната от преместването и на дългогодишния си партньор Алфред Хичкок.

The Universal years

На 70-годишна възраст, Идит се присъединява към Universal Pictures, където остава до смъртта си през 1981 г. Холивуд бързо се променя от онова, което е бил по времето на разцвета на кариерата на Хаад през 30-те и 40-те години. Продукцията, базирана в студиата, се премества на открито, а много от актрисите от епохата, с които Идит работи, се оттеглят или работят по-малко. Естeствено, това я кара да обърна внимание на телевизията.

В един момент кариерата на талантливата Идит допълнително повдига нивото си с маратон от номинации и награди „Оскар“, започвайки с номинацията за „The Emperor Waltz“. В хода на дългата си кариера, тя е номинирана 35 пъти, печели 8 Оскара („All About Eve“ (1950), „Roman Holiday“ (1953), „The Sting“ (1973)...), като абсолютен рекордьор в категорията за костюми. Към края на 70-те, Идит създава униформа за жените от бреговата охрана на Съединените щати. Изпълнявайки тази задача като хайлайт в кариерата си, Хаад получава наградата за обществени заслуги. Последният й филмов проект е черно-бялата комедия „Dead Men Do not Wear Plaid“ (1982 г.), заради нейната експертиза в модата на 40-те години на миналия век.

Идит Хаад умира на 24 октомври 1981 г., четири дни преди 84-ия си рожден ден, от миелофиброза - неизлечима болест на костния мозък.

По време на кариерата си Хаад работи върху повече от 1100 филма. Автор е на две книги - „The Dress Doctor“ (1959) и „How To Dress For Success“ (1967). Образът и работата на Идит Хаад заслужено получават звезда на Hollywood Walk of Fame на 6504 Hollywood Boulevard.


More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 6 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра