Следва

My Way на Франк Синатра продължава дългия си живот в Universal

SOFIA DANCE WEEK. Готови за пълна програма

Стана ясна окончателната програма на второто издание на фестивала за съвременен танцов театър Sofia Dance...

Events преди 14 години

Стана ясна окончателната програма на второто издание на фестивала за съвременен танцов театър Sofia Dance Week (24 септември – 1 октомври).

И тази година в столицата ще пристигнат едни от най-големите имена от световната танцова сцена, а огромният успех на миналогодишното издание привлече спектакли, гастролиращи по най-големите международни фестивали.

SOFIA DANCE WEEK 2009
ще протече едновременно на сцените на Национална опера и балет и Театър “София”. Билетите за фестивала са вече в продажба.

Те могат да бъдат закупени на сайта на bgbileti.com. И тази година организатор на събитието е Списание 1 с партньорството на БТК.



Откриващият спектакъл на тазгодишното издание на SOFIA DANCE WEEK е озаглавен Аsphalte (Асфалт). Той е дело на танцовата компания Derniere Minute с арт директор и хореограф експлозивния френски танцьор Пиер Ригал. Асфалт е инспириран от градския живот и танцьорите, които го изпълняват са пет хип-хоп танцьори. Спектакълът е изпълнен с равни порции насмешка, ирония, цинизъм, поезия и изящество. На фона на огромен блок светлина като в комикс се прожектират, надбягват и преобръщат надолу с главата градски митове и легенди, клишета и стереотипи. Вечните герои на улицата разиграват своите истории за любов, война, революции, слава, красота…



Вторият ден (25 септември)
е посветен на голия спектакъл nudo.nuda („гол.гола”) на италианката Алесандра Кристиани - разказ за целия женски свят в неговия най-деликатен преход - от пубертета до началото на зрелостта. Сама на сцената с голото си тяло, Кристиани изследва абсолютно неотложната нужда от първична идентичност – тялото. С всички негови мрачни желания, ексцентрични фантазии, болка и екстаз. Необходимостта да се отвориш. Да се разкриеш. Да бъдеш…



Танцова компания Derniere Minute ще представи и втори спектакъл в рамките на фестивала. Той е озаглавен Érection (Ерекция) и е соло спектакъл на Пиер Ригал в съавторство с Орелиан Бори – двама от големите концептуалисти на френския съвременен танц. Одисея, философска притча и научна фантастика едновременно, Ерекция проследява дългото пътешествие от човека-животно до социалния човек през всичките му виртуозни обрати, проби и грешки. На сцената заедно с Ригал играят също светлината, с изненадваща и радикална намеса, звукови и видео ефекти, произвеждани на живо.



Неделя, 27 септември, е посветена на българското участие в SOFIA DANCE WEEK 2009, което, както вече бе обявено, е поверено на Виолета Витанова, Станислав Генадиев и Мирослав Йорданов от Kinesthetic Project заедно с трупата на Балет Арабеск. Те ще представят две миниатюри: Reverb (тялото в криза) и Ductus (ръководство за езда на мъртви коне).
След успеха на Imago и Void, които препълниха залите на миналогодишния фестивал, Reverb/Ductus е последният спектакъл на най-авангардната българска танцова формация. Reverb започва от точката, в която хората откриват света на телата и, потъвайки в него, изгубват своите граници. Тела без начало и край, тела, от които е прогонен човекът.
Ductus
е отдавна замисляната история за човека, който живее със своя вече мъртъв кон. Тук представата за човек се разпада на съставни части, на отделни функции, търсещи нови свързвания. Геометрични фигури, бунтарски дух, безкраен брой асоциации, които танцът позволява, и тела, отекващи едно в друго, маркират вече запазения стил на Kinesthetic Project.



В понеденик, петият фестивален ден
, танцовата компания Gauthier Dance ще представи сборен спектакъл, съставен от 7 миниатюри. Gauthier Dance е младата и динамична трупа към Щутгартския театър, начело с танцьора, хореограф и музикант Ерик Готие. Неговата мисия е да създава и представя спектакли, които са разбираеми и вдъхновяващи дори за публика, която преживява първия си сблъсък със съвременния танц. (Поради тази причина името му стои например под представление в стил Трансформъри-среща-Летящи кинжали – екшън-балет за сблъсъка между две извънземни на далечна планета). Програмата Gauthier Dance Mobile е следващата стъпка в тази посока, която буквално мобилизира танца и го пренася в неизследвани и труднодостъпни територии – училища, домове за възрастни хора и хора с физически и умствени увреждания.



Полският хореограф и танцьор Миколай Миколайчик ще представи спектакъла, озаглавен Waiting („Очаквайки”), който ще бъде игран на 29 септември. Това е вторият солоспектакъл във фестивалната програма, който третира темата за голотата. Waiting е автобиографична история за раждането на танцьора като реконструкция на самия себе си. Търсене на изгубената автентичност и изследване на самотата, празнотата и отчаянието с ожесточението на ранен звяр. От зрителя зависи дали неговата голота ще остане само претенциозно предизвикателство за вкуса или ще се превърне в икона на човешкия вид.

Последните два закриващи дни
от програмата на SOFIA DANCE WEEK 2009 ще представят Solo #2 – Frequences („Соло#2 – Честоти"). България е третата страна, след Белгия и Холандия, в която се играе спектакълът - четири ексклузивни представления в рамките на две вечери. Солистите са двама: Брис Льору, който е и хореограф на спектакъла, може би най-горещото в момента име на европейската танцова сцена, и българската знаменитост Красен Кръстев. В почти пълен мрак Solo #2 - Frequences изследва всички възможни движения на човешкия торс с математическа прецизност, безгранично въображение и виртуозност. Местата за публиката са ограничени – само 50 зрители на представление – и разположени на самата сцена.

И тазгодишното издание на SOFIA DANCE WEEK ще започне с подгряваща кампания. Тя стартира на 30 август с вече станалото традиция мащабно следобедно градинско парти в Борисова градина при езерото с лилиите.

След невероятния успех на първата танцовата академия, която се проведе отново в Борисова градина и бе отворена за абсолютно всички, и тази година фестивалът ще покани всички софиянци и гости на града на танц. Тазгодишните курсове отново ще са посветени на най-обичаните стилове танци и ще се проведат в пет тематични вечери от 12 до 16 септември.

Организатор на SOFIA DANCE WEEK е Списание 1 с партньорството на БТК, Софийска Община и Национална опера и балет. Фестивалът SOFIA DANCE WEEK e част от порт фолиото на Списание 1, в което вече са Sofia Design Week, Sofia Architecture Week и множество концерти, сред които на Бебел Жилберто, Ева Гарднър, Мо Хорайзънс, Никола Конте и изложбите на Пиер и Жил, „Земята отвисоко”, "360 градуса България" и мн. др.

More from View Sofia

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 5 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 6 дни

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?