Следва

Петте спирки тази седмица

„Пътешествие с Чарли - В търсене на Америка"

Едно от най-прочутите пътешествия в историята на литературата е направено от американския писател Джон Стайнбек през...<@SITE_URLp>

Галерии преди 16 години

<@SITE_URLtd> <@SITE_URLtr> <@SITE_URLtbody> <@SITE_URLtable> Едно от най-прочутите пътешествия в историята на литературата е направено от американския писател Джон Стайнбек през 1960 г. Петдесет и осем годишният нобелов лауреат тръгва заедно със стария си пудел Чарли на пътешествие из Америка.<@SITE_URLp>

Обикаляйки с прикачената за колата си каравана Стайнбек всъщност цели да преоткрие родината си като я проучи до най-малката подробност и опознае онзи свят, който често присъства в произведенията му, а именно на обикновения американец в не толкова лъскавата и прекрасна Амерка - там където няма премерена и цензурирана реч, а само истински натурални истории. Там където хора притежават една безкористна доброта и богата душевност.

Прекосяването по затънтените пътища, вечерите с шофьори на камиони и инцидентите сред природата опияняват писателя със своята непринуденост и той пише едно от емблематичните си произведения „Пътешествие с Чарли - В търсене на Америка” , което съдържа едни от най-великите разсъждения за живота и хората в него, които американската литература познава.

Всичко това може да бъде бъде илюстрирано с един откъс от книгата:
 
"Пътешествието е като човешките личности — две еднакви няма. И всички кроежи, всяка предпазливост, забрана или принуда са безплодни. След толкова години упорство разбираме, че не ние хващаме пътя, а пътят хваща нас. Пътническите бюра, разписанията, запазените места, строгите маршрути и разните там неизбежности са направо едно голямо нищо в сравнение с индивидуалния характер на пътешествието. Роденият пътешественик идва на себе си и поема пътя едва когато осмисли тези неща. Чак тогава вълненията му отпадат. Пътешествието прилича на брака: най-сигурният начин да сбъркаш и в двата случая е да си мислиш, че те са в твоя власт.

Сега, когато казах всичко това, се чувствам по-добре, макар че ще ме разберат само онези, които са го изпитвали."


<@SITE_URLstrong>Издателство Colibri
<@SITE_URLa>Цена 12 лева.<@SITE_URLp>

More from View Sofia

More Галерии