Следва

"Май 68-ма в Париж"

Kokimoto SURPRISE

Изложба на Калоян Илиев – Кокимото

Events преди 6 години

Калоян Илиев – Кокимото
Роден 1979 г. във Варна. Завършил своето художествено образование във Факултета по изобразителни изкуства към Университета „Св. Св. Кирил и Методий”, Велико Търново, магистърска степен - специалност „Графика” /2007/ и специализирал в графичния департамент на Академията за изящни изкуства „Владислав Стремински“ в град Лодз, Полша /2008 /. От 2010 е член на СБХ – София. Реализирал е над 30 самостоятелни изложби във Варна, В. Търново, Габрово, Пловдив, София, Белгия и Дания. Учатвал е по цял свят в над 170 общи изложби, фестивали за съвременно изкуство, ануалета, биеналета и триеналета на рисунката, графиката, колажа и живописта. Получил е 15 награди за графика, ex libris, рисунка и живопис. Произведенията му са в 19 колекции в България, Турция, Сърбия, Румъния, Италия, Испания, Полша, Белгия, Холандия, Дания, Уругвай, Тайланд, Япония и Китай. Кокимото живее и работи във Варна като художник на свободна практика.
Можете да видите проектите му на http://kaloyan-iliev-kokimoto.blogspot.com
 

"Съвсем съзнателно и все по-често и осезателно черпя вдъхновение от световната потребителска култура. Аспекти на живота като дизайн, реклама, комикс и телевизия намират силно и категорично отражение както в моите, така и в произведенията на поколения художници. Живеем, работим и се развиваме в консуматорско общество, и консумираме всичко, което ни попадне. И колкото по-бързо свикнем с тази мисъл, толкова по-ясно ще си дадем сметка, че консуматорът е най-важната единица на това общество. Oсъзнавам застрашителните нива на потребление до които сме достигнали, но се успокоявам с правото и властта да променяме търсенето и съответно предлагането. Чрез избора на неща, които консумирам мога да променя както тяхното количество, така и тяхното качество. Като осъзнат и разумен консуматор си давам сметка за тази своя отговорност и се възпозвам от даденостите на системата. Всичко това е онагледено в един от дълосрочните ми проекти, озаглавен Kokimoto Surprise. Централен обект на тази трансформация е шоколадовото яйце, което редовно консумирам от ранна детска възраст до днес. Балансирайки между два свята, материален и духовен, се опитвам да увековеча този любим образ, като го развивам систематично в серия от произведения. Индивидуалните вкусови и визуални качества на продукта, подплатени с желание и очакване на елемента изненада са само някои от причините да създам тези творби. Останалите са високите нива на въздействие на шоколадовото яйце като идея и реализация, в съчетание с детските ни спомени и носталгия по едно минало, в което въпросното яйце бе достъпно за едни и лукс за много други. Изхождайки от това минало, развих продукта по свой обаз и подобие в настоящето, с все по-ясна визия за него в бъдещето, за да го представя като символ на едно цяло поколение. Един и същ, вече утвърден на пазара и в съзнанието ни образ, изпълнен в различни техники придоби динамични сили, за да отнесе една частица от „културата на преходността“ във вечността."
Калоян илиев - Кокимото
 

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.