Следва

Наоми Кембъл: Припомняме причините да си вечен

ЧРД, Демна: Как момчето от Грузия промени модата из основи?

"Fashion is Sex, Drugs & Rock`n`Roll, but for me it's also Responsibility!"

All fashion преди 6 години

Признаваме си, в Редакцията редовно спорим около името Демна Гвасалия. B-day boy, на патерици вече, де, предизвиква крайно разнородни, че даже и биполярни емоции в крехките ни модни души. Част го обожават, друга - никак даже.

През уикенда един от най-влиятелните съвременни дизайнери чукна 37, а ние решихме, че това е перфектният повод да разберем какво седи зад момчето от грузинския град Сукхуми, което покори модната индустрия с едно щракване на пръстите.

Зодия Овен, крайно аут от всякакви рамки, разбиващ правилата на играта since day one. Гвасалия има армия от фенове зад гърба си, и то не само заради работата в Balenciaga, а сякаш повече заради собствения си лейбъл Vetements.

Всъщност историята на другия ни Маккуин започва с обучение в Кралската академия за изящни изкуства в Антверпен, следва стаж в Walter Van Beirendonck, а после и първата сериозна работа не къде да е, а именно в Maison Martin Margiela.

Маржела Демна напуска бързо, но смеем да кажем, че модната къща оставя сериозен отпечатък в цялостното му креативно мислене, неслучайно емблематични дизайни на МММ се появяват, сякаш помежду другото, в колекциите на Гвасалия постоянно.

От 2013-та до 2015-та води дизайнерски тим в Louis Vuitton, а в промеждутък създава, заедно с брат си Гурам, изключително успешния лейбъл Vetements. Само в рамките на няколко месеца марката се превръща в едно от най-дискутираните явления в новата модна реалност, а деконструктурираните дизайни, извънгабаритността и ретро моделите, които всички са забравили, стават нейни отличителни белези. Vetements на Демна моменталически придобива статут MUST HAVE и е навсякъде по улиците на модните столици.

Към днешна дата Гвасалия е от тези дизайнери, които категорично избягват светлините на прожекторите, но пък продължава да шокира и тества границите на търпението и възприемането на модата. Може би и именно заради това от близо 3 години насам е творчески директор на най-модерната влиятелна и търговско успешна марка на нашето време - Balenciaga.

Извън рамките
"Не създавам концепции, а просто дрехи", категоричен е Демна, който не спазва правилата, а само ги променя. Наскоро Гвасалия обяви, че Vetements няма да участва в "остарялата система" на Седмицата на модата. Дизайнерът отказва да използва и добре познатите модели, за които всички негови колеги се борят, защото обичайният смисъл на думата не е от значение.

Support
От сериозно време насам Balenciaga подкрепя разнородни благотворителни организации, като "вгражда" в дизайните различни слогани и привлича внимание. Смеем да кажем, че работата на Гвасалия е ода за вторичната обработка, а последната колекция подкрепи ООН в борбата срещу световния глад. How cool is that?

New Life
След като Александър Уанг напусна Balenciaga през 2015 г., а директорът Керинг назначи за творчески директор на модна къща Демна - Света на модата стана свидетел на експлозия. Balenciaga, от първото шоу подписано с име Гвасалия, стана най-обсъжданата марка. В същото време обаче дизайнерът някак съвсем кокетно и симпатично доказа, че плановете му никак не включват радикална промяна на ДНК-то на марката, въпреки че станахме свиделите на ново лого. Подобно на Кристобал Баленсиага, Гвасалия се опитва да намери подход към женската красота, балансирайки, както казва той, на ръба на грозотата. А ние, ние сме влюбени точно в това!

Над нещата
"Никога не забравяйте да се смеете на себе си и на клиентите си", искрено е фешън момчето от Грузия. И очевидно това е кредото, донесло му грандиозен успеех. Едва ли има човек, който да не е забелязал, че в колекциите си Демна редовно добавя картинки на котенца и кученца, създава чанти приличащи на найлонова торбичка, които продава за хиляди евра, измисля аксесоари, които са подобни на тези, които могат да бъдат намерени в евтин магазин за туристически джунджурии. С две думи: Демна се смее /с глас/ на нас, вас, тенденциите, колегите, всички!

That ONE thing
Истинският цар трябва да притежава едно - фин усет. Именно точно това качество помага на Гвасалия вече години наред да остане в най-високата модна лига. Грозните Triple S, оргазмите от фешън колаборации и съвместните колекции с популярни марки като Levi's, Juicy Couture, Dr.Martens и Маноло Бланик го поставиха на грандиозен пиедестал в играта. Ние, а и не само, продължаваме да гледаме с интерес какво още ще "изхвърли" лошото момче от Грузия, защото в крайна сметка целият моден свят ще трябва да се приспособи към дизайнера с бейзболната шапка, на когото днес буквално цялата индустрия се кланя.


More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 22 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.