Следва

Пролетта е по-цветна от всякога с Forever 21!

Наоми Кембъл: Припомняме причините да си вечен

Kултова фигура от 90-те години на миналия век, известна със стройния си силует, котешки очи, динамична личност и безупречна походка... 

All fashion преди 5 години

Тазгодишният носител на Fashion Icon Award е Наоми Кембъл, чернокожата красавица, която всички познаваме като Черната пантера, момичето на 47, известно с убийствената си неповторимост и тежък, странен характер, с който свързваме десетките й изцепки на и извън подиума.

Наоми е огромен фактор в поставянето на приоритетите, правилата и условията на модната индустрия. Четем за газелата на модата отново и систематизираме 10+1 причини защо точно ТЯ е The ultimate fashion icon на всички времена.

1. Огънят на 90-те

Със самата си поява Наоми Кембъл вдъхновява човечеството, което мигновено започва да я разпознава по характерните й атрибути - флуидна коса, самоуверена походка и огнена личност. На само 16, момичето от Лондон се отправя към Париж за дебюта си на модния подиум, не за кого да е, а за Azzedine Alaïa. През 90-те се издига до върха заедно с останалите супермодели Синди Крауфорд, Кристи Търлингтън, Карла Бруни, Хелена Кристенсен и Клаудия Шифър. И очаквано, като единствена и неповторима остава на върха до днес, 32 години след дебюта.

2. Вечната муза на Azzedine Alaïa

Френско-тунизийският дизайнер Azzedine Alaïa е първият, подал ръка на Наоми по пътя й към върха. Годината е 1986-та. Наоми остава вечна муза и близък приятел, почти член на семейството на известния дизайнер, когото нарича Папа.

3. Тя е звезда във видео на Джордж Майкъл

Когато супермоделите Линда Еванджелиста, Татяна Патиц, Синди Крауфорд, Кристи Търлингтън и Наоми Кембъл се събират в иконичното видео „Freedom” на Джордж Майкъл през 1990 г., режисирано от Дейвид Финчър, те създават модна история. За ултрапопулярната Кембъл този ангажимент има огромно значение: „След шоуто на Thierry Mugler трябваше да летим с първия полет. Бях изтощена, но толкова щастлива, че съм там, за да работя с Дейвид Финчър, и толкова щастлива, че Джордж избра нас, петте." Ефектът „Freedom” се пренася в следващата година, когато ревюто за пролетно-лятната колекция на Джани Версаче е открито на същата песен, от същите пет грации.

4. Вдъхновява „Покахонтас” на Дисни

След като стартира кариера на певица с албума „Baby Woman" през 1994 г., Наоми участва и в няколко филмови проекта. Появява се в американски сериали и филми, включително The Cosby Show, The Fresh Prince of Bel-Air и Ugly Betty, Дисни също е вдъхновена от уникалността на Кембъл, интерпретирайки я в скиците за героинята си Покахонтас. 

5. Извърши обществена услуга в рокля на D&G

Наоми Кембъл винаги е отказвала да играе по правилата. През януари 2007 г., 36-годишна, тя е осъдена на петдневна обществена услуга, заради агресивна атака с телефон върху асистентката й. В собствен стил, облечена в дълга, металическа рокля на D&G, тя пристига на последния ден от работата й като чистачка.

6. Бутилка лют сос в чантата винаги

Съответно на ямайските й и китайски корени, британският модел неочаквано разкрива, че никога и никъде не ходи без бутилка с любимия й лют сос.

7. Редактор на Vogue UK

Главният редактор на Vogue UK, Едуард Енинфъл, през юли 2017 г. обявява, че Кейт Мос, Наоми Кембъл, Грейс Кодингтън и режисьорът Стив Маккуин са новите сътрудници - автори в списанието: „Като два от най-големите международни супермодели, влиянието на Наоми и Кейт в днешната култура е огромно и значимо”.

8. Закри последното шоу на Ким Джоунс за LV

За обща изненада на публиката, Наоми и Кейт затвориха шоуто, облечени във винил тренчове с монограми на марката. Двете красавици дефилираха заедно с дизайнера на последното му мъжко ревю за марката.

9. Лейди Даяна покани Наоми Кембъл в двореца Кенсингтън

През 90-те супермоделската мания се разпространява дори в двореца Кенсингтън, и принцеса Даяна кани Наоми Кембъл, Синди Крауфорд и Кристи Търлингтън да изненадат принц Уилям. Херцогът на Кеймбридж припомни за събитието в документалния филм за майка му, заявявайки: „Майка ми организира Синди Кроуфорд, Кристи Търлингтън и Наоми Кембъл да ме посрещнат на стълбите, когато се прибирах от училище. Бях момче на 12 или 13 години, което обожаваше техните плакати върху стените на стаята си”.

10. Наоми Кембъл кукла

Вземайки предвид очароваността на публиката от супермоделите, през зимата на 1996 г. Hasbro пускат серия кукли, изобразяващи Наоми Кембъл, Клаудия Шифър и Карен Мюлдер. Куклата на Кембъл е истинското огледало на 90-те години, облечена в розово-черна вечерна рокля.

11. Тя е признатата модна икона на CFDA 2018

Наоми Кембъл ще бъде закичена с Наградата за модна икона на CFDA Fashion Awards 2018. Наградата запечатва кариерата й като супермодел и влиянието й върху модния свят. „Наистина е чест да бъда определена като модна икона от CFDA с тазгодишната награда. Тъй като съм от Лондон, моят личен стил винаги е бил силно повлиян от динамичната, непрекъснато променяща се природа на уличната култура и музикалната сцена. Израснала съм в тази индустрия и съм вечно благодарна на американските модни дизайнери, които ме подкрепяха през цялата ми кариера" – заяви 47-годишният модел. Вечната муза на Azzedine Alaïa, 177-сантиметровата красавица ще следва стъпките на бивши лауреати, включително Бионсе, Риана, Дейвид Бауи, Фаръл Уилямс и Кейт Мос.


 

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 3 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 22 часа

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.