Следва

„Извън пътя” тръгва по екраните, след като плени публиката в кино „Люмиер”

Българи по цял свят отбелязват 11 май с традиционно хоро

На 11 май 2018 г. хиляди българи в над 25 държави ще танцуват традиционно българско хоро, за да отбележат празника на Светите братя Кирил и Методий...

Events преди 5 години

По инициатива на Министерство на образованието и науката (МОН), в различни точки по света, учениците от български неделни училища, както и техните учители, родители и приятели, ще се съберат, за да почетат българските традиции и култура, като част от инициативата „Розите на България”. Проектът се организира в партньорство с Министерството на външните работи и съответните дипломатически представителства, Министерството на културата и Държавната агенция за българите в чужбина.

Инициативата „Розите на България”, организирана от Министерство на образованието и науката, обединява над 50 български неделни училища в чужбина Сред тях са училища в Австралия, Австрия, Белгия, Бразилия, Великобритания, Германия, Гърция, Ирландия, Испания, Казакстан, Канада, Кипър, Мароко, Молдова, Обединени арабски емирства, Румъния, Русия, САЩ, Словакия, Сърбия, Украйна, Унгария, Франция, Чехия, ЮАР. Те ще се включат в специално организирани събития, чрез които ще отбележат празника на българската азбука.

Танцовите състави към българските неделни училища ще поканят всички присъстващи да се хванат за ръце и да извият традиционно българско хоро под звуците на емблематичната „Празнична сюита“ в изпълнение на оркестъра на Българското национално радио и ансамбъл „Тракия“. В рамките на инициативата всяко училище ще има възможност да организира други изяви на децата, базари, изложби на рисунки, резултати от конкурси, пленери и др., но обединяващият елемент от празника ще бъде българското хоро, което ще се извие на открити и оживени места в градовете.

"Вярваме, че каузата ни ще обедини нашата общност по целия свят и заедно ще почетем един от най-светлите празници - деня на Светите братя Кирил и Методий. Каним всички наши сънародници да подкрепят инициативата в името на съхранението и разпространението на българския език и култура по целия свят", заяви Деница Сачева, заместник-министър на образованието и науката.

За повече информация за „Розите на България” може да бъде открита на Facebook страницата на инициативата: www.facebook.com/monbgroses/.
 

More from View Sofia

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.