Следва

Comme des Garcons от Allure

Новите дизайнери - Ирина Шапошникова. Кристалография с игла и конец

Ирина Шапошникова е млада и много креативна дизайнерка, която модата започва да разпознава...

All fashion преди 14 години

Ирина Шапошникова е млада и много креативна дизайнерка, която модата започва да разпознава със специфичните триизмерни форми на дрехите й. Нарича последната си колекция Crystallographica, вдъхновена от различните видове кристали и минерали. Родена е в Русия, учи мода в Антверп, Белгия, и вече е с публикация в руския Vogue, а любопитството към нея расте с огромна скорост. За да те запознаем с нейните силно разпознаваеми колекции, й зададохме няколко бързи въпроса:

V. S. Как реши да се занимаваш точно с мода?
И. Ш.
Когато бях на 14 работих като помощничка в ателието на баща ми. Така научих много за различните видове платове, материали и техники на шиене. Малко по-късно реших да уча мода и отидох да следвам в Антверп.

V. S. Колекцията ти с полигонните дрехи има много "архитектурен" вид. Архитектурата ли е твоето вдъхновение и кое те накара да излезеш от стандартите за лекота на дрехата?
И. Ш.
Това ми беше една от първите идеи. Колекцията беше вдъхновена от геоложки формации на кристали и минерали. По този начин мога да изследвам 3-измерния подход към женското тяло. Много бях заинтересована от формите на кристалите и опитах да ги възпроизведа в дрехите. Платовете са много фини: вълна, коприна, копринена органза и различни хамелеонни материали, които си сменят цвета в зависимост от светлината и ъгъла на гледане. За да успея да ги накарам да стоят очертани и твърди, си измислих сама специална система на шиене.



V. S. Плетената ти колекция изглежда все едно един орнамент се е превърнал директно в дреха. Как се роди тази идея?
И. Ш. Всъщност не помня… Дълго време експериментирах с плетене и така стигнах до тази техника.

V. S. Какви са ти плановете за бъдещето ти като дизайнер?
И. Ш.
Ще продължавам да измислям нови колекции, разбира се.

V. S. Как ще дефинираш един модерен street-style?
И. Ш.
H&M.
 

More from View Sofia

More All fashion