Следва

Градинско парти в неделя ни организат пак Sofia Dance Week

София през септември

Какво се случва през септември? Остават още няколко дни до последния августувски уикенд, с който, за голямо...

Events преди 14 години

Какво се случва през септември? Остават още няколко дни до последния августувски уикенд, с който, за голямо наше съжаление, бележим и началото на края на лятото.

Сутрините стават все по-хладни, хората започват лека-полека да се завръщат от морето, планините и родните места. София започва да се пълни, децата започват да ходят на училище и живота отново „влиза в релси”.

Всичко това обаче не трябва да ни отчайва – морските спомени остават, а горещи нощи продължава да има. Най-важното е, че покрай цялото това оживление, започват и събитията – логично – хората се връщат на работа и нещата просто започват да се случват.

Клубове

Първо и много основно – освен, че магазините започват да излагат есенно-зимните колекции, голяма част от клубовете, които са били затворени през лятото, започват работа с пълна сила, обновен интериор и някое и друго свежо предложение. На 3 септември например е Opening Party-то на клуб Sugar.

Освен въпросните Opening и Closing Party-та, които много често или се застъпват или пък дори се изпреварват (Summer Closing Party-то в Chervilo е чак на 18 септември), има просто клубни вечери, които не можем да пропуснем. След като минем през Paul Oukenfold на 29 август в Yalta, с нетърпение очакваме Macy Gray, която ще пуска пак там на 9 септември, след концерта си в зала 1 на НДК. Още на следващия ден – 10 септември, британският лейбъл Hed Kandi, в лицето на David Dunne разбива chervilo.

Фестивали и концерти



29 август до 6 септември
Традиоционният морски фестивал, с който завършваме лятото си остава Аполония – фестивалът за култура и изкуства, който се провежда в Созопол от 25 години насам. Датите са 29 август до 6 септември, а останалото го знаете.

17 до 22 септември
От 17 до 22 септември в София и Смолян пък ще се проведе десетото издание на вече добилия популярност фестивал – JAM ON IT. Той се смята за най-значимото хип-хоп събитие на Балканите. Музикалните стилове обаче не се изчерпват само с това – има още джаз, фънк и хаус, представени от едни от най-добрите артисти. Част от програмата ще бъдат концерти, джем сешини, графити демонстрации и партита.

24 септември и 1 октомври
Друго музикално и танцово насочено събитие, което по никакъв начин не можем да пропуснем е Sofia Dance Week, която ще се проведе между 24 септември и 1 октомври на територията на театър София и Националната опера и балет.

На 18 септември в НДК се провежда Sofia Jazz Peak, посветен на 9-годишнината от създаването на Jazz FM Radio. Няколко дни по-късно – на 24 септември легендите от Boney-M ще „взривят” Античния театър в Пловдив. Дори и да се подвизавате в София, разходката до там със сигурност си струва, тъй като най-малкото може да си припомните какво са слушали вашите родители, докато вие сте били деца.

Кино



Киното си остава незаменимо място за срещи, особено когато температурите започнат да падат. На 4 септември по българските екрани се появава „Професия Жиголо”, в който главният герой е не кой да е, ами Аштън Катчър. На същатата дата се появяват и фантастиките „Сектор 9” и „Чиракът на вампира”. Друго заглавие, което си струва вниманието е „Дориан Грей”, с участието на Колин Фърт – няма нужда от допълнителни обяснения, когато говорим за Оскар Уайлд и Колин Фърт и то по едно и също време.

TV



Ако решите да прекарате малко повече време вкъщи през септември, пак няма да останете разочаровани. Децата ви още по-малко, тъй като на 19 септември Disney Chanel влиза в България – Hannah Montana, High School Musical и какво ли още не. По националните телевизии пък се завръщат новите сезони на сериали като „Забранена любов”, „Шепот от отвъдното, „Клюкарката” и пр. GTV пък пуска хитовия сериал „Сибил”, а пък Fox Life – „Частна практика”. Предаванията се завръщат, водещите също, но с малко повече летен загар.

Изложби и фотографии

Както знаем обаче, публичното пространство не се изчерпва само с музика, кино и телевизия. Между 13 и 19 септември в Ловеч се провежда второто издание на Балкански фотографски форум „Пред мен”, който събира най-известните фотографи от всичките ни съседки. Лицата, които застават пред обектива са ни известни от музикалната, телевизионна или пък модна сцена.

Други

Изкуството си е изкуство, а бизнесът си е бизнес. Връзка между тях има и тя е именно маркетинга. На 23 септември в зала 1 на НДК ще се проведе семинар на тема „Как да контролираме кризата и как да спечелим от нея?”. Интересното в случая е не просто темата, която е повече от актуална, а човекът, който ще води конференцията – световното маркетинг гуру Филип Котлър. Дори и да пропуснете някой концерт или някое парти, независимо дали сте в сферата на медиите, предприемачеството и търговията, или просто се интересувате от маркетинг и реклама, това събитие попада в категорията must do. Най-малкото, защото шансът да се докоснете до човекът, чийто учебник сте отваряли милиони пъти докато сте били в университета, е малък. Използвайте го.

Метрото

Спирката на Ялта е в разгара на довършителните ремонти. Чакаме си обновения център на 6-ти!

Модни събития

Ако имате път извън границите на България и по-специално към „Островът”, си струва да посетите ако не London Fashion Week, то поне High Street Fashion Week, който ще се проведе между 7 и 11 септември или London Fashion Weekend между 24 и 27 септември.

Като цяло, за разлика от през летните месеци, през септември животът наистина се връща към нормалния си ритъм – вие имате повече работа, по-малко свободно време, числото на event-ите се увеличава, което пък умножава изборът ви от дестинации и изживявания. Информация за случващото се през есенния месец ще продължавате да получавате, тъй като и събитията продължават да никнат като гъби след дъжд, а от нашето зорко око, както сами знаете, нищо не може да убегне.

До тогава – насладете се на последните лъчи, изживейте още някоя лятна авантюра, а в случай, че успеете и да я задържите през студените месеци, значи плана за лято е 2009 е бил повече от изпълнен! Ако не – отваряйте си очите – събитията тепърва започват да се случват, а с тях и хората започват да се появат.

More from View Sofia

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.