Следва

Френският институт в България и галерия Synthesis представят изложбата на Никола Михов

Васил Михайлов на 80!

Президентът Румен Радев връчи на Васил Михайлов почетен знак по повод 80-годишнината на актьора
 

Events преди 6 години

Васил Михайлов чества своя 80-годишен юбилей в Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ“ на 4-ти април с „Железният светилник“, с ролята си на Стоян Глаушев. На 5-ти април е на сцената като Дон Жуан в „Завещанието на целомъдрения женкар“.

След представлението „Железният светилник“ Васил Михайлов бе награден от държавния глава Румен Радев с почетен знак за приноса на актьора към българската духовност и култура и по повод неговата 80-годишнина. Последваха думи на президента към Васил Михайлов, състава на Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ“ и присъстващата публика: „Приемам за чест, да мога от името на целия български народ, от името на Вашите безброй поклонници, да засвидетелствам почит и благодарност. За нас – българските зрители, Вашите години нито са малко, нито са много. Защото Вие отдавна сте институция. Вие сте войвода предрешен като наш съвременник. Вие сте хан, както видяхме, генерал, хаджия, хъш. Вие сте човек с горда осанка и неподражаемо мъжко присъствие, което започва да ни липсва. Вашата лоялност към Театър „Българска Армия“, към сцената, към зрителите, е урок за всички нас. Поздравления за състава, който тази вечер изигра невероятно „Железният светилник“ и към всички хора зад завесата. Живяхме и продължаваме да живеем в трудни години, но в никоя от тях българският театър не пустееше. Той бе светилник за мнозина и вярвам, че ще продължи да бъде такъв и занапред. А Вие, г-н Михайлов, бъдете здрав и още дълги години – бъдете капитан на българската доблест и народната любов.“


Васил Михайлов благодари на президента Румен Радев, на Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ“ и покани Асен Шопов на сцената с думите: „Такива спектакли, като „Железният светилник“, в други театри няма. На тази сцена е играно „Време разделно“ и „От земята до небето“ и „Книга на царете“ и „Смертию смерт поправ“. Тези спектакли са на най-големия жив режисьор в България – Асен Шопов.“

Последва музикална изненада за Васил Михайлов, с народни певици и музиканти, от Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“.

Вълнуващата вечер по случай 80-годишния юбилей на Васил Михайлов, приключи с цветя от: президента на Република България Румен Радев и неговата съпруга, Боил Банов – министър на културата; книжарница „Хеликон“.

Васил Михайлов получи и специална награда „МаксиМ“ за цялостен принос в театралното изкуство, от екипа на Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ“.

More Events