Следва

Силви Вартан e вече в България!

Искра Благоева + Михаил Новаков = КОЛИ, ДЗВЕРОВЕ И ПЕЙЗАЖИ

Искра Благоева и Михаил Новаков не работят заедно за пръв път, но това е първата им съвместна изложба.

 

Events преди 5 години

Както е подсказано в заглавието, в нея те развиват нови версии на предишни проекти, като ги трансформират в съвсем нови произведения. Същевременно работите им са обвързани по нов начин – с миксиране на образи и идеи, и с размяна на роли и позиции. Но без познатите битки на половете или за утвърждаване на авторството.

„Дзвер“ е пърформанс на Искра Благоева от 2017 г., изпълнен за пръв път в рамките на изложбата “Sex Appeal”, галерия One Night Stand, куратори: Ивана Ненчева, Даниела Радева и Стефка Цанева. В рамките на пърформанса художничката прави обиколки в квартала около галерията с изключително атрактивната и забележитетелна кола Jaguar XKR Convertible. Правилото е, че всеки може да се качи, да бъде допуснат вътре в произведението, но при условие че публикува във Фейсбук твърдението “Women are better artists”. С това Искра Благоева оспори валидността на сексистката идея за жената, която е привлечена от скъпата кола като аксесоар и атрибут за мъжественост. Но също така тя символично обръща посоката на професионалния дебат за властта между половете. В противоречие на войнстващия феминизъм Искра Благоева влезе в образа на съвременната жена, която няма нужда от утвърждаване на умения, независимост или женственост. Ако някой е изостанал от това осъзнаване, съвременното изкуство няма нужда да чака обществото да позволи актуализиране на стари проблеми. По време на откриването в “Plus 359” на 20 април ще бъде изпълнен нов пърформанс, отново с възможност публиката да попътува в луксозна обстановка, но този път с нови твърдения на Благоева и нови правила на играта.

„Коли, мацки и пейзажи“ е изложба на Михаил Новаков от 2012 г. в галерия Васка Емануилова, куратори: Борис Мисирков и Георги Богданов. По покана на Владия Михайлова към най-утвърдените авторитети във фотографията да представят най-интересното от това изкуство в България, те избират само Новаков и по този начин безкомпромисно го посочват като „единственият“. Изложбата е селекция от стотици снимки и показва неговия метод да не се старае изкуствено да създава истории, сценарии или подтекст. Заглавието маркира това с изреждането на най-предвидимите сюжети, които същевременно са и най-трудни. Трябва да разчиташ на безпогрешно око и зверски визуален инстинкт, за да хванеш части от секундата, които не се забравят. Способността на Новаков да разкаже история, хващайки, момента е утвърдена не само от институции и авторитети, но и от цялостното му портфолио.

За изложбата „Коли, дзверове и пейзажи“ Михаил Новаков също е избран, той е поканен от Искра Благоева като единствения, който може да заснеме и документира нейния пърформанс за втори път. Тя измисля заглавието на изложбата, смесвайки проектите на двамата. Тя селектира кадрите за своя автопортрет, който обаче той й е направил. Тя преглежда цялото му лично творчество и избира снимките, които пасват на образа й от пърформанса. Тя позира, но не в ролята на негова муза, а муза сама на себе си. Новаков снима. Не оспорва нито едно концептуално решение, но фактически всеки образ на траен носител в проекта е създаден от него и носи неговото авторство.

Изложбата в специфичното пространство на “Plus 359” се базира на пет двойки перфектно пасващи си голямоформатни фотографии на двамата автори. На пръв поглед темата се върти около коли, пътувания, лукс, хубост и непознати места. Има конфронтации между образите на свръх скъпа кола и разбит асфалт, или между портрет на съвременна дама и ретро пейзаж. Излизат и въпроси като „Това София ли е?” и „Тя от София ли е?”. И въпросът дали е работено по сценарий или всичко е интуиция. Същественото обаче е в позиционирането на двойката художници в положението да делят едно пространство, въпреки че думата „Дзверове” предполага не кроткото сътрудничество, а сблъсък.
 

*„Дзвер“ в българския жаргон означава “beast”. Може да се използва в преносен смисъл като определение за агресивност, сексапил, или и двете заедно. Често се отнася като прилагателно към женския характер. Също и към коли или високотехнологични устройства като камери или фотоапарати.

Tекст: Даниела Радева - куратор на изложбата 


Откриване: 20 април, 18:00 ч.
20.04-13.05. 2018
Галерия “Plus 359”, ул. Галичица 21, София


P.S., а в 20:30 ще има включване от СТРУГАРЕ.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.