Следва

Той облечен така: Да или Не?

Art Act: Боб Маки, който "направи" Шер, Елтън, Даяна Рос и другите

Боб Маки, султанът на пайетите и камъните...

All fashion преди 4 години

Известен в Америка като султан на пайетите и камъните, Боб не бяга от емблематичния за него стил, целящ приковаване на вниманието. За 55-годишната си кариера в холивудските студиа и концертни зали, виртуозът на сценографските костюми задава правилата и естетиката на шоубизнес-дрескода с екстравагантността на своите дизайн-шедьоври.

И, разбира се, популярността му се повлиява значително от звездите, разходили неговите произведения. Измемежду тях Даяна Рос, Уитни Хюстън, Тина Търнър и особено важният дългогодишен приятел и сътрудник - Шер. Животът му като артист, както той нарича себе си, пристрастен към тръпката на сцената, трябва да се разглежда и да се чете като роман.

Зад Елтън Джон в образа на Доналд Дък, златната рокля на Шарън Стоун в "Казино" и каскадите от висящи мъниста на Даяна Рос, стои Боб Маки, кутюриер, който не познава граници - трикратно номиниран за Оскар и носител на девет награди Emmy от общо 31 номинации. Неговият бляскав набор от награди затвърждава тезата, че той е без съмнение един от най-известните дизайнери на костюми в Америка. От 60-те години на миналия век неговата специалност е визуалната измама, екстравагантността и всичко, което блести.

На едва 22 километра от Холивуд се намира Монтерей Парк - градът, в който е роден през 1940-та днешният ни герой. Там започват мечтите му, гледайки колкото може повече филми: "Не станах дизайнер на костюми, защото мечтаех за мода и Висша мода. Винаги съм искал да вляза в шоубизнес индустрията. Просто исках да бъда в шоубизнеса!" За целта Боб се записва в дизайнерско училище, учи се да шие на шевната машина на баба си, създава костюми за малки местни театрални групи и използва най-голямото си умение - рисуването, за да изгради портфолио, което ще му помогне да покори Лос Анджелис.

През 1961г. е назначен от Paramount като дизайнер под ръководство на най-известния дизайнер на костюми Идит Хаад, за която разказахме по-рано. До средата на 60-те години Маки работи зад кулисите в телевизионните студиа, където облича звезди като Мици Гайнор и Фред Астер, преди да започне 11-годишна кариера в шоуто на Карол Бърнет до края на 1978г.:

"Създадох един костюм и от бекстейджа чух публиката как се смее, още преди Карол да е отворила устата си. Всъщност това беше най-дългият смях на публиката, записан някога по телевизията по това време. Мисля, че е интересно как един костюм може да създаде първо впечатление за един герой или пък да предизвика интереса на публиката към една звезда, преди да е започнала да танцува или пее. Умението е да ги накараш да се чудят дали е наистина толкова гола, колкото изглежда в този костюм! Аз съм артист. Обичам сцената, концертите, музикалните зали, нищо не ме прави по-щастлив от аплодисментите на публиката."

През последното си творческо десетилетие, Боб създава още по-запомнящи се и все по-невероятни костюми - Клеопатра, галактики, Викинги… стане ли дума за Шер и нейните представления, винаги се сещаме за магията, създавана от ръцете на Боб. Ако погледнем червените килими или класациите с най-добре/зле облечени звезди от събитията, визията на Шер винаги е с подпис от Маки. В последните няколко години на актуално сътрудничество, двойката се фокусира върху нови дизайни и съвременни интерпретации на най-успешните им вече такива.

Ако сме достатъчно смели да прочетем безкрайния списък на известни личности, работили с Маки, няма как да подминем легендарните изпълнители Барбра Стрейзънд в мюзикълите Funny Girl и Funny Lady, Дженифър Лопес в Maid in Manhattan, Джон Траволта в Staying Alive; на сцената - Дейвид Бауи, Дона Самър, Бритни Спиърс, Пинк, Уитни Хюстън, Даяна Рос и много други. За Тина Търнър Маки проектира легендарната рокля с пайетени каскади, а по-късно създава реплика за Бионсе и тематичното й преобразяване като Тина.

На екран дизайнерът се появява единствено и само в The Love Boat в началото на 80-те години на миналия век, за да изиграе себе си заедно с още няколко известни имена в сферата на дизайна тогава. 

С течение на времето Маки създава собствена модна линия за вечерни облекла, която има кратък живот, заради известни затруднения като създаване на сезонни колекции и ревюта, които, по негови думи, смазват музата му…

Но творчеството му бележи и една голяма колаборация. Става дума за сътрудничеството Mattel x Mackie, което продължава повече от две десетилетия, а резултатът е по кукла Барби на година. Разбира се, куклите са облечени в негови дизайни, понякога вдъхновени от тези, носени на сцената от Шер и Даяна Рос. Тези кукли вече са собственост на колекционери, а стойността на всяка е около $1000.

Ролята му в шоубизнеса, според самия него, е да укрепва шоуто, да забавлява обществото и да разкрасява аурата на звездите. На 80-годишна възраст, Боб Маки все още управлява мини империята си от офиси в Лос Анджелис, благодарение на славата и екстравагантността на костюмите, дали му достатъчното право да превърне името си в марка.

Днес Боб Маки работи по 10 часа на ден, шест дни в седмицата, за да извлече най-доброто от своята компания и да си позволи време да проектира съвсем нови костюми за звездите, които продължават да го търсят. Близките му хора пък винаги са били изненадани от простотата на неговия дом, силно напомнящ диско клуб.

За него казват, че самият Боб Маки не е обвит в блясък и злато. Той е обикновен като нас.

More All fashion