Следва

Джинси Sisley

Тийнейджърите диктуват. Модата се подчинява

Те седят на първите редове, появяват се на кориците на модните библии и биват въздигани в култ като икони на...

All fashion преди 14 години

Те седят на първите редове, появяват се на кориците на модните библии и биват въздигани в култ като икони на стила. Най-важните модни брокери, които се появяваха по ревютата с есенно-зимните колекции нямат дори 20 години.

Преди време тийнейджърите просто следваха модните тенденции, които бяха диктувани от хора на по двайсет и трийсет години. Тези, които все още ходеха на училище, подбираха дрехи според това, колко пари са им останали от закуските. За първи път от близо 50 години насам, тийновете превземат и диктуват – те са първите, които откриват какво и как ще носим през следващия сезон.

Днес, модни журналисти, дизайнери и тренд анализатори биват инспирирани именно от специално подбрана група тийнове. Младите блогъри с пълна сила „крадат” местата по ревютата от журналисти с дългогодишен опит.

Цялата тази идея по никакъв начин не показва, че ще спре да се развива, особено във време, в което тийнове се превръщат в новите фешън икони. Пикси Гелдоф (Pixie Geldof, 19), Амбра (Amba, 14), Асис (Assisi, 17) и Джорджа Мей Джагър (Georgia May Jagger, 18) са някои от най-нашумелите британски rock’n’roll деца, които не просто впечатляват, но и вдъхновяват. Тези момичета не просто маркират тенденции, те участват в тях – било то чрез моделстване по ревюта или корици. Същото се отнася и за 18-годишната Джордан Дън, за която вече писахме по повод бременността й.



Америка не остава по назад – Кори Кенеди - на снимката горе (Cory Kennedy), 19-годишна блогърка от Ел Ей, се превърна в икона на стил, благодарение на връзката си с Джекми Рейнолдс (Jamie Reynolds) от бандата Klaxons. Тя беше обявена за музата на дизайнера Джеръми Скот и получи места на първия ред на ревюто на Шанел.

19-годишната блогърка Джулия Фрейкс (Julia Frakes) поражда завист у момичетата по целия свят, като се вземе в предвид, че прави репортажи от седмиците на модата за печатните медии. Някои едва 13-годишни, започват да коментират Comme des Garcons.

Такъв е случаят с блогърката Tavi, която е ориентирана единствено към тийновете. Гласът й обаче се чува от Филипините, през Европа до Канада.


Новата колекция на H&M също е повлияна от тийнейджърите

За разлика от предното поколение тийнеджъри, днешните не следват сляпо тенденциите. Те гледат да оставят собствен отпечатък върху това, което носят. Без дигиталните комуникации обаче, нещата определено нямаше да са същите.


Gossip Girl

Тийнейджърският дух може да бъде проследен и в милионите сериали, чието начало беше поставено именно в Америка. Накъде щеше да отиде тийн модата без герои като Серена, Блеър или Чък от „Клюкарката” (Gossip Girl)? Дори и във фантастиката „Здрач” (Twilight) имаше доста добри попадения. Да не говорим пък, че началото беше поставено от Orange County и One Tree Hill.

Тийновете са влиятелни. Спомените от тийнеиджърските години също. Ема Хил от Mulberry например подчини колекцията си есен-зима на идеята на млада влюбена двойка рокери, облечени в кожени якета. Всичко това беше вдъхновено от спомена за пънкарското яке на брат й от младежките години. Есенно-зимната колекция Marc by Marc Jacobs пък е вдъхновена от младежките клубни години на самия дизайнер.

Нещата обаче не опират само до тийнейджърите – тенденцията е ясна. Всеки, който има поне малко младежки дух гледа да хване вълната и да го покаже – било то в колекцията или пък в собствения гардероб.

Най-горещите и влиятелни тийнове за есен 2009 са:

Джени Хъмфри (Тайлър Момсен)
http://www.gossipgirlinsider.com/,

Кори Кенеди
http://www.thisiscorykennedy.com/,

Пикси Гелдоф,



Кира Пластина - 15-годишна дизайнерка
http://www.kiraplastinina.com/,

Моделът Джетро Кейв
http://models.com/models/jethro-cave/,

Моделът Джордан Дън
http://supermodels.nl/jourdandunn

Браян Бой
http://www.bryanboy.com/

Елеанор Хардуик
http://eleanorhardwick.com/

Франсис Бийн Кобейн,
дъщерята на Кърт Кобейн и Къртни Лав

От нас очаквай топ тенденциите, които световната тийнейджърска сила повели, а големите дизайнери изпълниха за новия сезон. А новите модни икони ще разглеждаме по-обстойно в отделни материали.
 

More from View Sofia

More All fashion