Следва

Dibla 2018: DESIGN>PEOPLE

КЪЩА ПАМЕТНИК НА КУЛТУРАТА СТАВА АРТ ПРОСТРАНСТВО

Къщата на Христо Попов на ул. Раковски ще подкрепя млади артисти

All About Life преди 6 години

Къща със статут на паметник на културата, намираща се на ул. Раковски 167 срещу къщата-музей на П.К. Яворов, ще се превърне в арт център с акцент и подкрепа на млади автори. Идеята е на Стефан Огнянов и Марин Маринов, двама от наследниците на къщата. „От много време ни се иска тук да стане пространство за култура и изкуство. Обсъждали сме го с доста хора, но все нещо не достигаше и оставахме на ниво идея. Но моментът дойде и след по-малко от месец ще имаме и първата изложба“, споделя праправнукът на Христо Попов, който е построил къщата. Попов е бивш кмет на София между 1899 и 1901г., и министър в третото правителство на Васил Радославов.

„Когато е строена къщата, тук е бил краят на София и зад нея е имало блато. На нашата част от фамилията се пада втория етаж, който ще превърнем в арт пространство. Постепенно ще направим библиотека и място, на което хората да се срещат, говорят, четат и да обсъждат изкуство“, разказва Стефан Огнянов, който освен инициатор на промяната на къщата е и част от екипа на Free Sofia Tour.

Информация за Христо Г. Попов:

Оригиналният собственик на къщата е капитан (о.з. подполковник) Христо Георгиев Попов. Роден е през 1858 г. в град Шумен. Завършва с първия випуск на военното училище след Освобождението (1879 г.), след което и военната академия в Санкт Петербург. По време на сръбско-българската война от 1885 г. командва 1-ви пехотен софийски полк и участва в боевете при Сливница, Гургулят, Бански дол и Пирот. Награден е с орден „За храброст“ III степен.

След като се уволнява от армията (1889 г.), заминава за Швейцария, където завършва право.

След завръщането си в България навлиза в политиката. Между 1899 и 1901 г. е кмет на София, а по-късно е министър в третото правителство на Васил Радославов.
Почива през 1951 г., вече по времето на социализма.

More All About Life

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 9 часа

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 10 часа

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.