Следва

Морско ни е вече <3

UNprivate dinner: Miele & Friends

Friends will be friends...
 

All About Life преди 5 години




Подхващайки този вълшебен рефрен, днес UNPrivate надникваме в кулинарния оазис на Miele и заварваме престилка до престилка и усмивка до усмивка едни от най-слънчевите градски лица и заедно се потапяме в едно вкусно, хармонично и приятелско кулинарно преживяване, чийто вкус ще продължаваме да усещаме дълго.



Трябват ни: свежи подправки, килограм сьомга, розе, лалета, поне едно дете, около 20-тина скариди (кралски), и още:



*Десислава Божкова
зодия: Водолей
цвят на очите: небесно сини
занятие: създател на брандовете Totally Erected,  ERRORS OF YOUTH и Totally Events
днес стилистично издържана в: небрежен сет от бели дънки, деним риза, голям, голям часовник и кецове Alexander McQueen

*Деница Стефанова
зодия: Дева
цвят на очите: наситен, тъмен
занятие: маркетинг и комуникация на бизнес имоти 
готви в: шик риза с убийствен плисиран гръб, бели джинси и класическо деколте в нюд




"Винаги първо подреждам хората, които ще присъстват. Дори най-добре замислената вечеря може да се провали, ако между гостите няма химия. После започват да се трупат останалите елементи - меню, място, декорация и напитки. В идеалния случай това е вечеря, в чиято подготовка всички участват… според възможностите си." Деница



* Невена Згурова

зодия: Риби
цвят на очите: кафяв
занятие: филолог по образование, бизнес партньор на Григори Кюлев в Arlet Starts по призвание, поет по душа
носи: бял тишърт Errors of youth и къси черни шорти 




"Когато казвам UNprivate dinner си представям Деси, Деница, Мери, Ясмин, Гого и аз, три черпака, два ножа, качествени продукти, най-добрата кухня и готвене за душата."
Невена





*Григори Кюлев + Ясмин (дъщеря на Гого, 7 1/2/г.) 
зодия: Гого - Везни, Ясмин - Лъв
цвят на очите: двойно кафяв
занятие: той - "повелител" на косите и арт-директор на салони "Arlet Stars", тя - 1 клас в Музикалното училище, специалност "Виолончело" 
готвят в: chef-ска униформа, гривна, запазена марка на Гого и няколко закачливи къдри за разкош, и съответно в тениска с щампа "Free spirit"


"Да си шеф готвач никак не е зле"
Гого


"Харсва ми всичко това, но има и някои странности" Ясмин

* Мария Светлинова Веселинова

зодия: Водолей
цвят на очите: кафяви
занятие: специалист маркетинг и реклама
стил: atomic blond


"Бих предпочела да повторя една такава вечер с приятели пред много други неща, сред които, например, да посетя заведение за вечеря... когато сам приготвиш храната си и я споделиш с приятели, е неповторимо!" Мария


Ясно е! Something amazing is cooming! Това е UNPrivate dinner with Miele&Friends, върти се около приятелството и добрия вкус и включва:

Три вида брускети
Скариди на тиган с кокосово мляко и чили
Бавно печена сьомга с микс от зелени салати
Лек десерт с маскарпоне и пресни плодове



Освен  кулинарни способности, за гладките  приготовления в помощ са ни иновативните, сръчни и безкрайно красиви Miele помощници:


* Фурна за вграждане Miele с минималистичен дизайн без дръжка, сензорно управление,  над 100 автоматични програми,  76 литра обем на фурната,  температурен режим 30 до 300 °С,  пиролиза, Air Clean катализатор и Perfect Clean покритие. What a wonder, right!





* Индукционен плот с вграден аспиратор с ефективна филтрация – 10-пластов филтър за мазнина от неръждаема стомана, автоматично регулиране на мощността на вентилатора,
интуитивен бърз избор с цифрови последователности – Smart Select, адаптивен, с 4 зони за готвене, вкл. 2 с PowerFlex. Енергийно ефективен и тих, много мощен двигател. 


Брускети
Основата е тънко нарязан хляб, натъркан с чесън, поръсен със зехтин и запечен във фурната до хрупкаво. Разновидностите:


 
*аншоа и домати - Нарязваме чери домати на четвъртинки, добавяме няколко филета аншоа, нарязани на ситно, шепа каперси, сол, черен пипер, зехтин и зелени подправки



Разбъркваме добре и оставяме за 30 мин., за да се смесят вкусове и аромати. Внимателно поставяме от сместа върху препечения хляб и поръсваме с няколко капки хубав зехтин.



*манатарки - най-добре е този вид брускети да се приготвят с пресни манатарки, но резултатът е достатъчно впечатляващ и със сушени. Накисваме манатарките в хладка вода и ги оставяме за 30-40 мин. за да се отпуснат. Загряваме зехтин, задушаваме в него скилидка чесън, нарязана на ситно, добавяме отцедените манатарки, чаша бяло вино, мащерка и задушаваме добре



Не изхвърляме водата, в която са били гъбите, а добавяме от нея при нужда по време на задушаването. Овкусяваме със сол и пипер. Изчакваме гъбената смес леко да се охлади и разпределяме върху филийките



*карамелизирани зелени чушки и бри - нарязваме на тънки ивици прясна зелена чушка, която запържваме на котлон в силно загрят зехтин. Целта е чушките да не се задушат, а да останат хрупкави. Поръсваме с чаена лъжица кафява захар, няколко капки балсамов оцет и оставяме чушките да се карамелизират. На финала добавяме сол и черен пипер, след което разпределяме върху хляба заедно с тънък резен бри





Скариди на тиган
За добре приготвени скариди най-важното е да са свежи. Намират се на все повече места в София, затова рискът от грешки е контролиран. Измиваме и почистваме скаридите внимателно, отстранявайки всички жилки и черупки.







В нагорещен тиган задушаваме скилидка чесън, стружки джинджифил и скаридите. Отнема няколко минути те да получат приятен розов цвят, тогава добавяме кокосово мляко, сока на един лайм и ситно нарязано чили



Оставяме да покъкри и овкусяваме със сол, пипер, шафран и пресен кориандър. Един съвет: подсигурете си хубав хляб с хрупкава кора и мека среда, защото сосът заслужава достойно внимание.



Бавно печена сьомга

Нарязваме на колелца 2 портокала, 2 лимона и глава почистен фенел. На дъното на подходящ съд редуваме с леко застъпване резени портокал, фенел и лимон.



Добавяме сол, пипер, поръсваме със зехтин и поставяме върху тази основа цяло филе сьомга. Рибата подправяме с лимонов сок, шепа каперси и пресен копър.



Покриваме с фолио и печем във фурна Miele 30 мин. на 180 градуса. След това още 10 мин. на 200 градуса, без фолио, за да се запече филето.





Това е много лесен начин за приготвяне на филе сьомга, подходящ за големи приятелски събирания, защото не е нужно рибата да е филетирана предварително. За повече споделена емоция сервираме директно на масата, небрежно разчупвайки рибата с вилица.
Сьомгата сервираме с микс от зелени салати, с дресинг от мед, зехтин и горчица.





Десерт

Започваме с разтапянето на бучка масло и преминаваме към приготвянето на десерта. Внимателно разстиламе фини кори, редувайки така: кора, намазване с масло, кора, масло, кора, масло.





С помощта на ринг или просто чаша с диаметър около 10 см. изрязваме кръгове, които печем в загрята на 200 гр. фурна Miele за 15 минути. Изваждаме платките и ги оставяме да се охладят напълно. Междувременно разбиваме до гладка смес кофичка маскарпоне, кофичка заквасена сметана и 5 с. л. пудра захар.





Сглобяваме десерта, като за основа използваме едно кръгче кори, отгоре полагаме сметановата смес, пресни плодове /редуваме малини и боровинки/ и похлупваме с второ кръгче. За финал поръсваме с пудра захар и листо прясна мента.





Сговорна дружина планина повдига или, в случая, сготвя няколкостепенна вкусна вечеря. Истинско пиршество за сетивата и удоволствие за небцето. Допълваме чашите с розе и, облизвайки се, сядаме около масата в Miele Experience Center, казваме наздраве, споглеждаме се и осъзнаваме, че сме на правилното място, с правилните хора, в правилния момент.

Защото, както пее Фреди: "friends will be friends, right till the end". Споделяме своята храна, усмивките, обичта си, и създаваме спомен! 


"Момичета, момчета, мили хора, не забравяйте, че най-важното все пак остава... с кого споделяш живота си"  Десислава

"Бих повтаряла тази вечер всяка вечер! Защото, пред приятелите и готвенето, много малко неща могат да ме изкушат." Невена




"Храня се, смея се, щастлив съм... няма какво да искам повече." Гого

"Когато казвам UNprivate dinner, си представям: споделено щастие и празник на храната в unprivate обстановка, но с private компания!" Мария



"Емоцията за мен от тази вечер, разказана в кратката й форма, звучи така: точните хора, правилното място, добре подбраното меню и неизменните закачки." Деница





И накрая, но не последно, най-важните съставки  за една толкова un/private dinner, са: хората, звъннливото подрънкване на чашите и СЪЩЕСТВЕНОТО... да бъдем добри и да се обичаме! 


Благодарим на Miele и любезните домакини от Yummy cooking за невероятното гостоприемство и за това, че ни доставиха:
Гого: " Интелектуално и инженерно удоволствие."
Деница: "Функционалности в кухнята, които правят готвенето още по-любимо занимание."
Десислава: "Увереност, че мога да се справям в кухнята.
Мария: "Възможност да изживея момент на споделеност и удоволствие в компания на близки хора!"
Невена: "Miele не просто ни достави, а ни подари прекрасна гурме емоция с любимите ми хора."



„Човек не може да мисли, обича или спи хубаво, ако първо не е вечерял хубаво.“ Вирджиния Улф

So... насладете се на всяка своя Private or UN/Private dinner, Bon Apetite!
 

More All About Life