Следва

„В дома на художника”

Истории от живота: Барбара Буш, The Fisrt Lady and Beyond

Носи ли една Първа дама обувки за $29?...

Celebrities преди 5 години

"Тези, които познават Барбара Буш, знаят, че тя е като скала, изправена лице в лице с влошаващото си здраве, но тревожейки се не за себе си и болежките си, а за близките си. Обградена е от огромното си семейство, което обожава, и е благодарна за всички молитви и добропожелания." Това гласи официалното изявление от семейство Буш два дни преди легендарната Първа дама да напусне този свят на 17-ти април 2018 г., на 92-годишна възраст.

Съпруга на 41-ия американски президент и майка на 43-ия, Барбара Буш несъмнено е една от най-забележителните жени в американската политическа история, но това допълнение към името й, неправомерно подценява възхитителната й роля на майка, хуманист и човек на благотворителността. И, въпреки че самата Барбара никога не негодува срещу това засилено асоцииране със съпруга си и до някаква степен с омаловажаването на труда й, ние смятаме за редно да разкажем историята, без да пропускаме нито детайл от цялостната картина.

Одеса, Тексас, не е най-логичното място за установяване на 22-годишна наследница на известно и заможно нюйоркско семейство (Пиърс), но след като съпругът й заявява, че ще заведе семейството си именно там, след като завърши един от най-престижните университети в световен план (Йейл), младата Барбара няма никакви възражения. "Винаги съм искала да живея точно там" са точните думи, с които Барбара отговаря на желанието на находчивия Дордж Буш (тогава на 23). И, въпреки че в даден момент новото семейство изпада в ситуация, в която си съседства с майка и дъщеря, упражняващи най-старата професия, възражения от страна на Барбара не се появяват.

Години по-късно Барбара споделя, че би "последвала Джордж навсякъде", защото и тя, досущ като съпруга си, търси приключения. Търси живот, който да я изкара от дълбоката сянка на преуспелия й баща; живот, в който ще бъде съдене заради самата себе си. Такъв живот и намира - през всичките 72 години съвместен живот, Джордж продължава да я води към места, причудливи поне колкото Тексас (ако не и повече). Сред множеството им премествания огромна роля изиграва престоят на семейство Буш в Белия дом (1989 -1993). Но, да започнем от самото начало...

По време на една училищна ваканция през 1941г., 16-годишната Барбара Пиърс среща с година по-големия Джордж Буш по време на типичните за онова време танцови забави. Младата двойка не прекарва много време заедно, поради значителното разстояние, което ги дели, но кореспонденцията им през този период е неспирна. През 1944-та Барбара напуска колежа, в момента, в който военната служба на Джордж приключва и двамата се женят през следващата година.

Следва преместване в Кънектикът, а малко след това и раждането на първородния им син Джордж Уолкър Буш, бъдещият президент на САЩ. Джордж се дипломира през 1948г. и изпълнява плана си да замине за Тексас, където започва дългопланувания петролен бизнес.

Година по-късно родителите на "Бар" (така я наричат най-близките й) катастрофират тежко, а майка умира. По това време Барбара е бременна с второто си дете и лекарите изрично забраняват пътуване, камо ли емоциите, с които е свързано. Фактът, че пропуска последното сбогуване с майка си, кара Барбара да се чувства изключително зле и й нанася тежка травма. Тя е силна жена и намира сили, с които да продължи. Семейство Буш кръщава дъщеря си на току-що починалата Полин - Полин Робинсън Буш, а на галено просто "Робин". За нещастие на цялото семейство, едва на 3 годинки малката Робин се разболява от левкемия, а липсата на адекватно лечение причиниява фатален край. Барбара е съкрушена. През този период, още преди да навърши 30 години, червеникава й коса побелява изцяло, а Барбара никога дори не я боядиса.

Следващите две десетилетия Барбара посвещава на семейството си, което се разраства с още 4 члена, докато междувременно се занимава с различни благотворителни организации. Успоредно с това Бар подкрепя както петролния бизнес на съпруга си, така и последвалата политическа кариера, която отвежда семейството до Вашингтон и им отваря вратите на Белия дом.

От появата на Джордж Буш на политическата сцена като вицепрезидент на Роналд Рейгън през 1981г., а впоследствие и по време на президентския му мандат до 1993г., Барбара извървява дълъг път в доброто представяне на интересите на САЩ извън граница и формира устойчиви приятелски отношения с много световни лидери. Действията й предизвикват голяма симпатия и популярността й непрекъснато нараства.

По това време, отчасти вдъхновена от вродената дислексия на сина й Нийл, тя отделя много енергия на една определена кауза - ограмотяването. "Ако повече хора можеха да четат и пишат, всичко би било различно", казва Барбара неведнъж. Бившата Първа дама посвещава много време в изучаването на проблемите, свързани с грамотността при деца и възрастни и до смъртта си подкрепя множество организации, занимаващи се с тази дейност.

Особена разлика в това да бъде жената до Вицепрезидента и да бъде жената НА Президента, Барбара не открива. През целите 12 години и на двата "поста" тя е еднакво дейна и замесена във важните и отговорни дела. Като Първа дама, за разлика от предшественичката си Нанси Рейгън, Барбара не обръща почти никакво внимание на модата. Довереният й стилист през цялото това време е дизайнерът Арнолд Скааси. Буш му се доверява, защото "разбира практичния й подход към облеклото". А той е много повече от практичен - Барбара се появява на бала по случай встъпването в длъжност на съпруга си с обувки за 29 долара. На въпроса защо носи изкуствени перли при очевидната възможност да притежава истински такива, а и много по-скъпи бижута, по-късно Барбара отговаря, че "големите изкуствени перли разсейват вниманието от бръчките по лицето й." За щастие перлите са единственият фалшив аспект от живота на Барбара, заради което и хората я помнят с такова уважение.

Приемайки традиционните роля и задължения на Първа дама, Барбара не се намесва по никакъв начин в решенията, вземани от Белия дом и пази политическите си възгледи за себе си. Съсредоточава се върху социалните и културни проблеми, при които в действителност може да помогне. За колкото и успешно да е смятано управлението на Буш старши, младият Клинтът печели по-голяма част от доверието на избирателите на следващите президентски избори и така престоят на Джордж и Барбара Буш във Вашингтон приключва и цялото семейство се завръща в Тексас. А само след осем години синът им Джордж Буш младши се завръща в Белия дом, но този път в главната роля - на Президент.

Раздялата с титлата официална Първа дама, не разделя Барбара с каузите й, а дори удвоява усилията й, но и позволява да прекарва и значително по-голяма част от времето със семейството си.

Барбара и Джордж имат 5 деца и цели 17 внука, а семейството е винаги и на всяка цена на първо място.

Въпреки че устоява стоичеси на мъките от множество и дълги боледувания, а и от заболяванията, с които по принцип се бори, Барбара ни напусна на 17 април 2018г. Напуска ни, но и остава завинаги. Заради своя отпечатък в историята, а и сърцата на много хора, Барбара Буш ще живее във всичко, за което се е борила, за децата си, за брака си, за каузите си, за света.

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 8 часа

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.