Следва

ФилмГейт БГ: „Късо кино с крила“

Четиво в четвъртък: "Отлично съчинена история"

Сборник с разкази от Алън Милн - за първи път на български език

Books преди 5 години

Неподправен английски хумор, изящни афоризми, забавни шеги и истински истории за джентълмени, които се отличават с изключителното британско „чувство за собствено достойнство". Майсторски изградени сюжети, необикновени герои, неочаквани обрати, непредсказуеми финали и, разбира се, типичната му ирония – това са характерните особености на събраните в този сборник истории.

 

Разказваческото майсторство на Алън Милн не се доказва само с детските книги за Мечо Пух. На български език познаваме вече и романите му за възрастни „Тайната за „Ред хауз" (криминален – от типа „убийство в заключена стая") и „Двама души" (история за семейния живот с биографични елементи). Чрез сборника с разкази „Отлично съчинена история" пък ще се запознаем с най-ранното творчество на автора – от второто десетилетие на ХХ век, когато публикува кратките си форми в печата. За първи път на български език четем творби от сборниците Once a Week и A Table Near the Band в превод на Емилия Ничева-Карастойчева, придружени с няколко илюстрации от Мая Стайкова-Митова.

 

Разказите в „Отлично съчинена история" ни връщат към нравите на Викторианската епоха и свръхспокойния и планиран с години напред живот на англичаните. Но далеч не очаквайте скучновати описания и липса на действие в сюжетите, защото тънкото чувство за ирония на Милн към тези порядки ще ви държи постоянно в напрежение.

More Books