Следва

Големите любовни истории: Сони & Шер "I (Don’t) Got You Babe"

Нейно Величество Банята: Идеалният стандарт & Миряна

Всеки от нас има идеални, романтични, функционални, стандартни или излизащи извън „шаблона" идеи за това как би искал да изглежда мястото, в което след дългия работен ден да остане насаме със себе си и мислите си, да свали напрежението, да отмие умората.

All About Life преди 5 години

Идеи, за това какви да бъдат големината, формата, цветовете, подредбата, осветлението, материалите, обзавеждането в нея. О, да! Говорим именно за Нейно Величество Банята!

И точно поради тази съвсем чиста/о човешка причина екипът на най-голямата, качествена и бързо развиваща се от цял век насам фирма за мивки, тоалетни чинии, вани, смесители и всичко друго, нужно за всяка една баня Идеал Стандарт, вече 14-а година обявява конкурс именно на тази тематика. Защото те вярват, че хората трябва да имат своята идеална баня като постижим стандарт, която да се да се превърне от чисто функционално в пространство за живот. Защото те смятат, че сега банята е по-важна от всякога и все още е ненапълно използваема. Защото са убедени, че банята може да бъде място, в което може да седнеш с чаша вино в ръка, място за релаксация, за игра, за промяна, за идеи, за обновяване.

В тазгодишния им конкурс „Баня на годината" водеща тема е „Идеалната хотелска баня“, а участващите проекти са разделени в две основни категории - „Баня в бизнес хотел“ и „Баня във ваканционен хотел“. След като разгледахме всички удивителни предложения - кое от кое по-интригуващи и оригинални, много трудно се спряхме на трима от участниците в надпреварата, с които да ви срещнем, запознаем и разкажем за идеите им и тях самите.

Днес ви представяме един от младите таланти в областта на графичния дизайн, рисуването и интериорното проектиране, особено, що се отнася за въпросното място за уединение. Миряна Димитрова е от Варна, на 29 г., зодия Рак. Казва, че като малка била изключително "захлупена", нещо, което днес е отшумяло, по наше наблюдение.

Завършва архитектура, занимава се с интериорен дизайн, архитектурна визуализация, графичен дизайн в кинопродукции, реклама, компютърни игри, както и с подготовката на плакати, корици на книги. Работи в киноцентъра "Бояна", където компютърно прави графичните материали за декорите на филмите "Section Zero", "Security", "Hunter Killer", "Abcentia" и др. Работата й, макар и интензивна, й е много интересна.

После попада в рекламна фирма, занимаваща се с печатни материали, в сферата на изкуството, архитектурата и строителството, която изработва рекламни брошури и каталози. Там се занимава с визуализации, като например новото ребрандирането на логото и някои от графичните материали на „Топливо АД" , проектът за осъвременяването на част от „Дома на хумора и сатирата” в Габрово и др.

Рисуването е нейна страст. Обича графиката, като техника, и хората - портрети и сцени с тях, като тематика (тук можете ги да видите ) . Арт-събития я срещат с хора, които я убеждават, че днес в България има професия „съвременен художник", чийто труд няма да се види в художествените галерии, а който може да бъде използван за по-мащабни проекти, като компютърните игри, например. С доза късмет и постоянство се ориентира към фирма, занимаваща се с казино игри, за която рисува с дигитална техника всичко, свързано със страстта на любителите на този вид хазарт. „Не са само черешки и камбанки, а доста по-сложни и интересни неща, като например дизайнът на героите в игрите, били те хора или животни, изискващи доста време", казва Миряна. Има желание да рисува най-различни неща - анимации, илюстрации за книги, и всяка, излязла от ръцете й рисунка, е свързана и й помага за следващата. Може би именно заради този й поглед и подход, нейната баня се отличава на фона на другите в конкурса.





Интериорният дизайн за бани идва по естествен път при Миряна, докато търси различни неща и се занимава с рисуване и компютри. Още като студент следи „надпреварата" на „Идеал Стандарт" и участва за първи път в него. Тя казва, че се занимава с проектите си по-скоро изцяло за удоволствие, отколкото професионално, и иска да подхожда по-художествено, по-романтично и по-различно към банята, извън рамките на съвременните тенденции.
За да стигне до конкурса, Миряна полага много усилия за проекта си, който до голяма степен успява да реализира в първоначалната си идея. Труди се на пълен работен ден, лишава се от сън, дори от храна, заради острата липса на време. Макар и да смята, че 8-часовият работен ден е твърде дълъг, едновременно стигаме до заключителния въпрос - наистина ли денонощието е късо или напоследък на всички по-млади хора 24-те часа изобщо не им стигат, защото са работливи, идейни и креативни, което е добре за нацията ни, като цяло?!



„Да, факт е, че когато човек е по-зает, е по-организиран, което в пълна сила важи и за мен. Но, причините са различни – лична потребност за вършене на повече от едно нещо, любопитство, липса на средства… Въпреки, че имам познати, които се чудят какво да правят с толкова много часове. Най-приятното ми занимание, като се прибера вкъщи, е да рисувам или да обмислям нови, странични проекти”, разказва ни тя.

Направата на сегашния й отнема около 10-ина дни, с известни компромиси от нейна страна за крайния му вид, който тя оценява на прилично ниво, като казва, че винаги може да се желае и още, но – отново се появява факторът време!...

В крайна сметка усърдието на варненката е възнаградено и тя печели СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ „ЕТЪР” за проекта си „Гранд Колониал“. „Идеал Стандарт" ще го откупи, за да го ползва като идейна концепция, подходящa за планинска местност и за цяла стая с баня, при предстоящата реконструкция на хотелския комплекс към Етнографски музей „Етър“ в хотел „Страноприемница”.

Още не й е ясно дали ще се приложи в една или повече стаи. След откупуването на идеята инвеститорът има право да промени част от първоначалната й схема. Посъветвахме я да остави неин отличителен белег, лого в банята, за да се знае откъде и от кого е дошла идеята за нея. Миряна подхожда артистично към банята си и иска всичко в нея да е свързано, прозрачно, уютно, лесно и бързо достъпно до водата, за да можеш сам да решиш дали си само в баня или си част от цялата стая. Избрала е едни от най-качествените, дизайнерски и луксозни продукти на „Идеал Стандарт” и определено проектът й е за луксозна баня. Често й задават въпроса „Това баня със спалня или спалня в баня е?”, а отговорът е й е : „Зависи в коя част на помещението си!”.



За какво си мечтае в личен план извън този проект?!
Да успява да организира времето си така, че да върши всички неща, които иска – да рисува, да се занимава с кино, да успява да показва повече от себе си и извън работата й, да твори. И се сеща за нейна рисунка, започната още през месец ноември месец, която успява да завърши току-що. (тази с каменното лице!)

Дали наградата/парите, които ще получи за проекта си, на фона на труда и авторството й, са адекватни?
„По-скоро този конкурс е на студентско ниво, по-малък като мащаб, дори до скоро е имало възрастово ограничение. Наградите са интересни, разнообразни и хубави. Винаги може и повече, но като за този тип конкурс са идеални",
казва с усмивка художничката. За нея е удоволствие, че все пак е направила нещо по начина, по който тя го вижда и усеща, без да е обременена от съвременните тенденции и че то е било харесано и оценено. Получава и наградата на он лайн платформата „Дибла” за млади проектанти за интериорен и продуктов дизайн, също партниращи си с „Идеал Стандарт", според които проектът на Миряна е смел и нестандартен.

Как изглежда „нейната идеална баня” в представите й?
Колкото и странно да звучи, иска да има в нея голям прозорец, през който да вижда външния свят. А ако може да е с вана и гледка към някое необитаемо място, планина или море, още по-добре! Да има много и по възможност – естествена светлина. Да е функционална – да има достатъчно пространство, за да може да прави всичко в нея – от къпането, през мазането на тялото с лосион, до гримирането.



Миряна е убедена, че банята може да се проектира така, че в по-голямата си част да е суха и в нея да могат да се държат много неща, които да не се навлажнят. И да бъде кът за релакс, разкрасяване, спа процедури. Предпочита в нейната баня да няма нищо, с изключение на душ кабината и ваната, което да допира пода, с оглед на по-добрата чистота и хигиена. Колкото по-леко и изчистено е всичко, толкова по-добре за Миряна. Иска голямо, кръгло огледало, също, като в проекта й. Това е перфектната, спокойна форма за огледало, според нея. Дали, защото е морско момиче или заради зодията си, Миряна обожава водата и иска в банята й да ухае на лавандула и море.



Какво задължително трябва да има в една баня, като се има предвид архитекта, художника, твореца, жената, човека Миряна?

Отново се връща към доброто осветление на това помещение, създаващо усещане за чистота, която, все пак, е и целта на престоя в него. Разбира се – огледало, но и място, в което човек да може да складира всички малки неща, които ползва в банята, и те хем да не бъдат на видно място, хем да са функционално събрани в едно. Така че в банята на пръв поглед да са само мебелите и човекът, който ги ползва. Добре би било да има и подходяща за помещението тоалетна чиния, разположена на деликатно място. Напоследък се правят все по-красиви, нешумящи, непръскащи, функционални и хигиенични тоалетни чинии. Като цяло, да направиш банята си така, както на теб ти се иска, е скъпо удоволствие, твърди Миряна.

Какъв е цветът на нейната баня?
Миряна не обича тъмните бани и макар и да казва, че те нямат цвят, предпочита белите и сиви нюанси. Харесва натуралните цветове и материали, като например – дърво, цветя – създават повече уют. Дори смята, че всички помещения трябва да са бели, с конкретни акценти в тях, а подът да е по-активен – плочки или дървен материал. Но всичко да е лесно за почистване и прохладно на допир.



Има ли значение кое къде ще бъде разположено в една баня, била тя в хотел или частен дом?
Вярва, че така, както я е направила нейния проект за баня, трябва да бъдат разположени нещата. Тоалетната да е изолирана, до някаква степен, в отделно помещение, визуално да е по-скрита, самостоятелна и шумоизолирана в по-далечен ъгъл от спалнята и останалата част от помещението, и човек да получава нужното уединение в нея. Към душ-кабината е подхожда по същия начин, макар и тя да може да бъде по-отворена, тъй като ваната е - едва ли не – на показ. Всичко зависи от настроението и компанията на човека, отседнал в хотела. И за дома би подходила отново така – по-изолиран душ, отдалечен от обитаемата част, заради шума му, като ваната и мивките спокойно могат да са слети с помещението или преходни. „Обикновено, като се влезе в едно помещение, е добре да се видят огледало, мивка, хубав плот, а тоалетната да е сложена по-встрани. В идеалния случай има баня с тоалетна и отделно тоалетна. Затова гоним идеалния стандарт!”, добавя Миряна.

More All About Life

Tanqueray с нов продукт в България

All About Life преди 3 дни

Световноизвестната марка джин Tanqueray пуска нов продукт на българския пазар. Продуктът е изненада за мнозина, тъй като е безалкохолната алтернатива на Tanqueray London Dry и е създаден за безалкохолни коктейли със същия, неустоим вкус. Идеята на бранда е, че всеки може да се наслади на Tanqueray 0.0 без да прави компромис с вкуса.

Може ли чешмяната вода да съсипе кожата и косата ни

All About Life преди 1 седмица

В обществото битува схващането, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят негативно на кожата и косата ни, но преди да навлезем в дълбочината на въпроса, нека първо се попитаме къде се корени проблемът.