Следва

Капана Фест обяви датите за лятното си издание

„Старогръцки митове. Всемирът, боговете, хората“ от Жан-Пиер Вернан

На 27 април прочутият френски историк и антрополог Жан-Пиер Вернан ни хванa за ръка и ни поведе из преданията на античността, представяйки някои от най-известните истории на Древна Гърция в типичния за него жив и разговорен стил...

Books преди 5 години

„Старогръцки митове. Всемирът, боговете, хората“ възкресява обичаните фигури от легендите, които лежат в началото на нашата цивилизация. Памет, устна употреба, традиция: това са условията на съществуване и оцеляване на мита. Дори и днес едно стихотворение живее само ако е изговорено; трябва човек да го знае наизуст и за да му вдъхне живот, да си го рецитира с мълчаливите думи на вътрешната реч. Също и митът е жив само ако още се разказва от поколение на поколение в ритъма на всекидневния живот. В противен случай, пратен в изгнание в библиотеките, закован в писмена форма, той се превръща в справка, предназначена за читателския елит на специалистите по митология.

Какво е имало, когато още не е имало неща, когато е нямало нищо? На този въпрос гърците са отговорили с разкази и митове. Tова, което съществува най-първо, е Зевът: гърците го назовават Хаос. Вернан ни повежда на път от мига, в който Земята се създава от Хаоса, Уран е победен и титаните и олимпийските богове воюват помежду си, през конфликта на Прометей и Зевс и създаването на първата жена, Пандора, до Троянската война, пътуването на Одисей, трагичната история на Едип и геройствата на Персей.
 

More from View Sofia

More Books