Следва

Маестро Даниеле Гати ще дирижира концерта на Кралския Концертгебау Оркестър в НДК

Четиво в четвъртък: "Тайният дневник на Хитлер"

„Тайният дневник на Хитлер”, завладяваща фикционална творба, ориентирана към преосмислянето на феномена „Хитлер” и на нацизма в светлината на възраждащите се популистки и националистически движения в различни краища на света.

Books преди 5 години

„Тайният дневник на Хитлер” не е истински роман, а по-скоро „неистинска история“, един разказ на историята или „сътворен документ“. Въз основа на реалните факти авторът създава един фиктивен Хитлер, който в затвора се мъчи да се изправи на крака след неуспешния Бирен пуч. И както е известно – да се съвземе по начин, по който да изпълни своето предопределение, каквото е смятал, че има. Разказът започва от деня на арестуването на Хитлер в Мюнхен през ноември 1923 г. и приключва през декември следващата година, когато той е освободен след амнистия. Историческата фактология, свързана с метежа срещу Ваймарската република и с участниците в него, изпълва всяка страница на книгата. Но романът е преди всичко оригинален опит да се проникне в мрака на „века на крайностите”, във вътрешния свят на диктатора, в тайните лабиринти на личността му. Постоянно отеква въпросът: как един посредствен човек с ниско потекло и оскъдно образование, обладан от комплекси, натрапчиви идеи и жажда за власт, е успял да завладее духа на германците и да се превърне във фигура, материализирала кошмара на XX век?

Харис Влавианос е изтъкнат гръцки интелектуалец - учен, поет, писател и есеист, роден през 1957 г. в Рим. Завършва философия в Университета в Бристол и политология и история в Оксфорд. Преподава история и политология в Американския колеж в Гърция, води семинари по поетическо изкуство в издателство „Патаки”. Издал е единайсет стихосбирки, преводи на Уолт Уитман, Езра Паунд, Т. С. Елиът, на съвременни англоезични поети. Негови поетически творби са преведени във Великобритания, Германия, Франция, Швеция. Както личи и от „Тайният дневник на Хитлер”, поезията предлага на Влавианос подходящата ложа в операта, но и така необходимия бинокъл, за да наблюдава света и да го разбира.

More Books