Следва

Филм за Чочо Попйорданов по БНТ

Маестро Даниеле Гати ще дирижира концерта на Кралския Концертгебау Оркестър в НДК

ЕДИН ОТ НАЙ-ИЗЯВЕНИТЕ ДИРИГЕНТИ НА НАШЕТО ВРЕМЕ

Music преди 5 години

„Един от най-добрите оркестри в света с уникален звук. „Кадифено меки“ струнни, „златни“ медни, „ясно персонализирани“ дървени инструменти и ударни с „международен авторитет“, така определят критиците Кралски Концертгебау оркестър – Амстердам, който българската публика ще може да чуе на 30 юни в зала 1 на НДК.

Макар че изключителната акустика на Концертгебау играе важна роля в това отношение, никой друг оркестър не звучи като Оркестъра на Концертгебау в Голямата зала. Също толкова важен, е високият професионализъм на самите музиканти и влиянието, упражнявано върху оркестъра от неговите главни диригенти.

След 130-годишна история, съхранена в красивата зала, музикантите продължават традицията – сега под диригентската палка на Даниеле Гати, който е седмият главен диригент на оркестъра. „Като диригент най-много се старая да имаме богат репертоар. Трябва да покриваме възможно най-широкия музикален спектър. Това се създава стъпка по стъпка и с помощта и желанието на музикантите“, споделя диригентът. Позитивната енергия на оркестъра присъства както на сцената, така и на репетициите. „Оркестърът е фантастичен и в него има големи таланти и изключителни личности. Ако имаш визия като диригент и знаеш какво точно искаш, те са готови да дадат всичко от себе си“, категоричен е Маестро Гати.
След поразителния си дебют през април 2004 година, Даниеле Гати е редовен гост-диригент на Кралския Концертгебау оркестър – Амстердам. През първите си сезони като главен диригент, той играе важна роля в избора на програмата за турнето „RCO meets Europe“. Бил е музикален директор на Националния оркестър на Франция, на Кралската филхармония (1996-2009), главен диригент на Оркестъра на Националната академия на изкуствата „Санта Чечилия“ в Рим (1992-1997), главен гост-диригент на Кралската опера „Ковънт Гардън“ (1994-1997), музикален директор на Театро Комунале в Болоня (1997-2007) и главен диригент в Операта в Цюрих (2009-2012). Маестро Гати е един от малкото италиански диригенти, които някога са били канени на фестивала в Байройт, където той дирижира операта „Парсифал“ на Вагнер няколко поредни години (от 2008 до 2011).

Билетите за концерта са в продажба на касите на Билетен център – НДК и онлайн на tickets.ndk.bg.

 

More Music