Следва

Dare U: Glitter on MY... A$$

UNmark your face: Слънчеви лунички

Spot the spot...

Face преди 5 години

Луничките добавят чар, индивидуалност и уникалност на лицето. Говорейки за модната индустрия, те са една от търсените характеристики за моделите работещи за големите модни имена. Симптичните петънца хем са желани, хем не съвсем.

В света, а даже и при нас са известни достатъчен брой медицински подходи за тяхното недългосрочно премахване или намаляване на интензитета с ретиноиди, трийтмани с течен азот, лазерна терапия, химически пилинг и продукти с Hidroquinon. Преди категорично да сме решили да се лишим от тях по пътя на медицината, трябва да знаем какво представляват и защо се появяват. В днешната ни рубрика ще говорим за хората със слънчеви лунички и как те да си помогнат дори в домашни условия. 

СЛЪНЧЕВИ ЛУНИЧКИ
Ефелидите - слънчевите лунички са кръгови или овални хиперпигментирани епидермални формации с големина 2/4 милиметра. Тяхната поява е иницирана от UV лъчите, които забързано действат върху създаването на меланин в меланоцитите.

КЪДЕ СЕ ПОЯВЯВАТ?
Слънчевите лунички най-много се срещат на места, които са постоянно експонирани на слънчева светлина. Лицето, врата, раменете са едни от главните потърпевши.

ДАЛИ ЛУНИЧКИТЕ МАЛИГНИЗИРАТ?
За щастие, слънчевите лунички никога не малигнизират. Все пак важно е използването на крем за защита от UV лъчите.

НАТУРАЛНИ ТРИЙТМАНИ ЗА ИЗСВЕТЛЯВАНЕ НА ЛУНИЧКИТЕ

1.Сок от лимон
Цитрусовата киселина в лимона помага за изсветляване на луничките. Изцеденият сок от един лимон се нанася върху лицето с леки масажиращи движения от 10 до 15 минутки. След третирането лицето се измива с хладка вода. Правим го един път дневно.

2. Мед
Медът съдържа ензими, които изсветляват епидермални петна по естествен начин. Смесва се 1 лъжица мед с малко вода, след което сместа се загрява докато не се съедини. Нанася се върху засегнатите региони на кожата в продължение на няколко минути. Измива се е с хладка вода.

3. Кисело мляко
Млечната киселина също помага за изсветляването, особено при нежна кожа. 10-15 минутки на ден са достатъчни киселото мляко да реагира върху афектираната част от кожата, след което се измива с хладка вода.

4. Папая
Съставът на папаята помага за нежна ексфолиация и забързва регенерацията на кожата. Препоръчва се зелената папая. Блендираната тя се нанася върху кожата за 15 минутки и после се измива с хладка вода.

5. Краставица
Краставицата има невероятна мощ в ревитализирането на кожата. Освен витамин Е и омега-3, зеленчукът съдържа фотостероли, които правят кожата нежна и бласкава. Наредна, краставицата се слага върху кожата за 15 минути, след което се измива с вода. Може да се повтаря ежедневно.

6. Банан и мента
Бананът в комбо с ментата по естествен път помага за изсветляване на кожата. Бананът съдържа салицилна киселина, която ексфолира, а ментата помага, с изобилието си на антиоксиданси, за нежна кожа. Блендираме един банан и няколко листа мента,а после смета се нанася върху кожата действайки 15 минути. Измива се с хладка вода.



 

More Face