Следва

"Ти си умен, успешен, но дали си ЩАСТЛИВ?"

Всеки понеделник – кино за учащи

Време е за пролетния семестър на "Европейско кино за учащи"!

Movies & TV преди 5 години

По традиция стартирахме с български филм („Вездесъщият“) на 23 април, а екипът гостува в Дома на киното за разговор с публиката.

„Семестърът“ продължава с прожекции всеки понеделник до 25 юни от 18:00 в Дома на киното и събира едни от най-добрите филми от България и Европа за последното полугодие.

Още на 30 април е срещата с екипа на филма „Дъвка за балончета“ – ученици и студенти ще могат да разговарят с режисьора Станислав Тодоров-Роги, актьорите Иван Юруков и младите звезди във филма, както и сценарния екип (Теодора Маркова, Георги Иванов, Невена Кертова, Тео Чепилов).

На 7 май филмът „В търсене на Ерик“ ни води през кризите на един пощальон, докато футболистът Ерик Кантона му дава житейски съвети под режисурата на Кен Лоуч. Преди прожекцията ни гостува футболният еквивалент на олимпийския огън The Ball – Топката, която обикаля през европейските държави и насърчава културни и спортни инициативи, преди да стигне до откриващата церемония на Световното първенство по футбол.

Във втората половина на май ще бъдат представени филми носители на Оскар ’18. На 14 май гледаме носителя на „Оскар“ за най-добър филм „Формата на водата“, който беше отличен и за режисура, в лицето на Гийермо дел Торо, музика за Александър Деспла и сценография.

Следващия понеделник (21 май) ще бъде представен и филмът, за ролята си в който Гари Олдман получи статуетката за най-добър актьор - „Най-мрачният час“. На 28 май ще видим и „Три билборда извън града“ – за ролите си в него бяха отличени - Франсис Макдормънд (най-добра женска роля) и Сам Рокуел (поддържаща мъжка роля).

В края на месец май са предвидени и изнесени прожекции в две столични училища. На 29 май от 14,30 часа учениците от 140 СУ „Иван Богоров“ в кв. Обеля ще гледат „Белгийският крал“ на режисьорския тандем Петер Бросенс и Джесика Удуърт – филмът, превърнал се в хит за 2017 година. Следващата прожекция е на 30 май от 14,00 в 97 СУ „Братя Миладинови“ в кв. Люлин, когато учащите ще гледат прекрасната анимация „Дългият път на север“ на Реми Шайе.

През юни гледаме още „Проектът Флорида“ на Шон Бейкър, „Нелюбов“ на Андрей Звягинцев, „Изключителният (Моят Годар)“ на Мишел Азанависиюс.

Финалът е за филма “Да обичаш Винсент” – първият изцяло рисуван анимационен филм. Сред участвалите над 100 художници от цял свят е и българката Елизабет Христова. Именно с нея младежката публика ще може да се срещне на 25 юни.

Основни лектори на инициативата, с която продължаваме традицията за образоване на младите зрители, са кинокритикът и директор на БНФ Антония Ковачева и режисьорът и преподавател проф. Георги Дюлгеров. Освен ангажимент за представяне на филмите, те продължават да поддържат непосредствен контакт с аудиторията след прожекциите и ще предоставят отговори на въпроси на тези, за които киното е страст или бъдеща професионална реализация.

„Европейско кино за учащи” е инициатива на Арт Фест и Дома на киното, която се реализира с подкрепата на Програма „КУЛТУРА” на Столична община и ИА „Национален Филмов Център” и с информационното сътрудничество на Министерство на образованието и науката.

Повече информация ще откриете на students.siff.bg и във фейсбук страницата на „София Филм Фест за учащи”.
 

More from View Sofia

More Movies & TV