Следва

Cannes 2018: Кой какво облече

Инициативата за ученици TEHC – Изучаване на европейска история чрез киното обявява последна седмица за заявки

Срокът за участие в конкурса за видео есе е до 15 май, а есетата се изпращат до 5-и юни

Health преди 5 години

Изключителна възможност се отваря за учениците от среден курс в родните училища. Първият филмов образователен проект, който се фокусира върху определен предмет от учебната програма, а именно история, ще бъде реализиран в пет европейски държави, сред които и България. Партньори в инициативата са Италия, Ирландия, Румъния и Словения. Проектът има за цел да увеличи популярността на съвременното филмовото изкуство от нашия континент и същевременно да допринесе за повишаване качеството на учебния процес и разбирането за важни исторически събития.

Организатор на инициативата от българска страна е Фондация „Формат СФФ“, двигател и на Международния фестивал за късометражно кино „В Двореца”/ IN THE PALACE International Short Film Festival, който тази година ще отбележи 15-ото си издание. До 15-и май се приемат заявки от училищата и учениците от гимназиален курс. Като основен и най-атрактивен акцент се откроява конкурсът за видео есе с продължителност до 5 минути, а онлайн гласуване ще определи 3-мата национални финалисти.

Те ще имат възможността да бъдат специални гости на фестивала IN THE PALACE за периода 23.06.- 30.06.2018 г., който се провежда в Архитектурно-парков комплекс „Двореца”, гр. Балчик. В рамките на фестивалната седмица тримата победители ще участват в обучение „Как да снимам първия си филм“, водено от утвърдени професионалисти в сферата. Разходите по път, настаняване, изхранване и обучителна програма на спечелилите ще бъдат покрити от организаторите.

В големият финал на конкурса сили ще премерят финалистите от всички пет държави, а отборът победител ще получи възможност да се присъедини като част от журито на престижния 75-ти Венециански филмов фестивал Leoncino d’Oro.
Посещението на IN THE PALACE също има за цел да обогати учениците и да ги запознае с особеностите на късометражното кино. Освен годишнина, събитието отбелязва и безпрецедентен успех – това е единственият фестивал от региона, включен в списъка на Американската филмова академия, което означава, че директно ще изпрати победителите от своята конкурсна програма за разглеждане от комисията на 91-вите награди „Оскар“.

Самата инициатива TEHC – Teaching History Trough Cinema (Изучаване на европейска история чрез киното) ще стартира с филмови прожекции в кино зали или актови зали към училищата, където ще бъдат излъчени специално подбрани филми. По този иновативен метод ще бъде представена на учениците нова възможност за изучаване на историческите етапи в европейския живот през вековете.

Правила на конкурса:

• Участници: ученици от гимназиален курс на обучение;
• Отбори: по 3 ученици;
• Продължителност на видео есе : до 5 минути;
• Срок за заявяване на участие в конкурса: 15-ти май;
• Срок: заявяване на видео есетата до 05-ти юни;
• Национални финалисти: 3 есета с най-много събрани харесвания, излъчени чрез on-line гласуване;
• Срок: On-line гласуване в периода 7-ми-10-ти юни 2018г на страницата на инициативата във Facebook:
TEHC BG https://www.facebook.com/tehcbg/
• Всяко училище може да участва с неограничен брой есета

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.