Следва

Cannes 2018: Кой какво облече

Инициативата за ученици TEHC – Изучаване на европейска история чрез киното обявява последна седмица за заявки

Срокът за участие в конкурса за видео есе е до 15 май, а есетата се изпращат до 5-и юни

Health преди 5 години

Изключителна възможност се отваря за учениците от среден курс в родните училища. Първият филмов образователен проект, който се фокусира върху определен предмет от учебната програма, а именно история, ще бъде реализиран в пет европейски държави, сред които и България. Партньори в инициативата са Италия, Ирландия, Румъния и Словения. Проектът има за цел да увеличи популярността на съвременното филмовото изкуство от нашия континент и същевременно да допринесе за повишаване качеството на учебния процес и разбирането за важни исторически събития.

Организатор на инициативата от българска страна е Фондация „Формат СФФ“, двигател и на Международния фестивал за късометражно кино „В Двореца”/ IN THE PALACE International Short Film Festival, който тази година ще отбележи 15-ото си издание. До 15-и май се приемат заявки от училищата и учениците от гимназиален курс. Като основен и най-атрактивен акцент се откроява конкурсът за видео есе с продължителност до 5 минути, а онлайн гласуване ще определи 3-мата национални финалисти.

Те ще имат възможността да бъдат специални гости на фестивала IN THE PALACE за периода 23.06.- 30.06.2018 г., който се провежда в Архитектурно-парков комплекс „Двореца”, гр. Балчик. В рамките на фестивалната седмица тримата победители ще участват в обучение „Как да снимам първия си филм“, водено от утвърдени професионалисти в сферата. Разходите по път, настаняване, изхранване и обучителна програма на спечелилите ще бъдат покрити от организаторите.

В големият финал на конкурса сили ще премерят финалистите от всички пет държави, а отборът победител ще получи възможност да се присъедини като част от журито на престижния 75-ти Венециански филмов фестивал Leoncino d’Oro.
Посещението на IN THE PALACE също има за цел да обогати учениците и да ги запознае с особеностите на късометражното кино. Освен годишнина, събитието отбелязва и безпрецедентен успех – това е единственият фестивал от региона, включен в списъка на Американската филмова академия, което означава, че директно ще изпрати победителите от своята конкурсна програма за разглеждане от комисията на 91-вите награди „Оскар“.

Самата инициатива TEHC – Teaching History Trough Cinema (Изучаване на европейска история чрез киното) ще стартира с филмови прожекции в кино зали или актови зали към училищата, където ще бъдат излъчени специално подбрани филми. По този иновативен метод ще бъде представена на учениците нова възможност за изучаване на историческите етапи в европейския живот през вековете.

Правила на конкурса:

• Участници: ученици от гимназиален курс на обучение;
• Отбори: по 3 ученици;
• Продължителност на видео есе : до 5 минути;
• Срок за заявяване на участие в конкурса: 15-ти май;
• Срок: заявяване на видео есетата до 05-ти юни;
• Национални финалисти: 3 есета с най-много събрани харесвания, излъчени чрез on-line гласуване;
• Срок: On-line гласуване в периода 7-ми-10-ти юни 2018г на страницата на инициативата във Facebook:
TEHC BG https://www.facebook.com/tehcbg/
• Всяко училище може да участва с неограничен брой есета

More from View Sofia

Цялото интервю за Хари Стайлс за Rolling Stone - умората, сексуалността и неспиращата вълна от критика

Celebrities преди 1 година

ХС, уморените му клепачи, жълти нокти, пера (естествено), радости, планове и тегоби са най-новата корица на американското списание, четем надолу какво има да каже той, за когото всички говорят непрестанно, вече 12 години... 

Съдът застана на страната на Хейли Бийбър по дело за плагиатство, временно поне

Celebrities преди 1 година

През юни Хейли Бийбър бе дадена на съд от дизайнерите, създали марката за дрехи Rhode NYC през 2014 г. Причината - представянето на собствената козметична марка на Хейли, на която моделът даде почти същото име - Rhode.    

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.