Следва

MAC FIX+: Eat Pearls for Breakfast and Sparkle All Day

На какво ухае поколението Y: Любимите аромати на съвременната генерация

Както и уханията, които в момента са на върха на популярността…

Body преди 5 години

Поколението Y или така наречените „милениали“ са считани от демографията за съвременната генерация, за чиято отправна точка обикновено най-често смятат 80-те и 90-те години на XX в. Изменението на поколенията резултира и в изменение на вкусовете, поради което съществува наблюдението, че големите марки произвеждат аромати специално за милениалите. Да видим на какво ухае нашето поколение…

Kenzo ни представи новата си композиция – Aqua Kenzo. Това е свеж аромат с плодове, малинови листа, магнолия за жените, а сандаловото дърво и лешниковите листа са избраната комбинация за мъжкия аромат.

Преди това предложенията си за поколението Y ни представи Bvlgari с аромата Omnia Pink Sapphire, а Hermès направи това с Twilly d’Hermès, YSL с мъжката композиция, наречена „Y“, а Салваторе Ферагмо пусна аромата Amo Ferragamo.

Чудесен пример за аромат, направен за поколението Y, e Daisy от Marc Jacobs. За рекламната си кампания марката привлече Кайа Гербер – най-търсеният модел за 2017 г. според Симона Катанео (главен маркетинг специалист в Coty Luxury). Катанео също така споделя, че откакто Кайа Гербер е рекламно лице, посещението на страниците на Marc Jacobs в Instagram и Facebook е нараснало с 36%, а популярността на хаштага #MJDaisy се е увеличила с 80%.

Промяната се наблюдава както в самите аромати, така и в рекламните лозунги и дори самите бутилки на продуктите. Лили-Роуз Деп стана лице на No.5 L'Eau от Chanel, Бела Хадид представлява Goldea The Roman Night от Bulgari, Суки Уотърхаус - Amo Ferragamo от Салваторе Ферагамо, Арън Тейлър-Джонсън - Gentleman от Givenchy.

В рекламния клип на Omnia Pink Sapphire бяха заснети видео блогърката и модел Аманда Стийл, фотографката и стилист Маргарет Чанг и певицата Мадисън Бир. Лицата за рекламната кампания на аромата Y от YSL бяха Койл Ларнер, скулптурът Дейвид Александър Флин и изследователят на изкуствения интелект Александър Робикет – личности, които в ранна възраст вече са постигнали много в сферите си на работа.

Подобни идеи са предназначени за масовата аудитория – те незабавно стават търговски успешни и определят тенденциите за едно или друго.

Говорейки за тенденции, ако трябва да открием общото в композициите, създадени за поколението Y в масовия пазар, то можем да видим, че взаимните черти в ароматите са бели цветя, цитрусови плодове и леки дървесни нотки. Това поне потвърждават проучванията, направени в маркетинга и по-точно – от агенцията Women’s Marketing, която изследва сферите на красотата, модата и здравето при жените. Сега момичетата предпочитат да са секси и да могат да използват парфюмите си всеки ден, макар и не за един и същ повод, докато мъжете залагат на свежи и универсални аромати, които са подходящи за всяко време на деня. Ключовата дума е „секси“ и дори такъв аромат е създаден от марката Glossier, която е сред най-популярните младежки брандове. Композицията се казва „You“ и е построена от чувствените нотки на мускус и ирис.

В началото на април сайтът WWD публикува материал, в който говори именно за това как поколението Y променя пазара за парфюми. Сега хората се интересуват от нови технологии, нови начини за получаване на информация. Затова историята на една марка остава някак на заден план, а на фокус изпъква нещо ново. Дори и някой са се върне към традиционен елемент в рекламирането, то той изпъква повече тъкмо на фона на сегашната ситуация, като, разбира се, бива модернизиран и адаптиран.

Стремежът към личностно себеизразяване и изпъкване на индивидуалността също са много важни фактори. Брук Бенвард, вицепрезидент и мениджър на отдела за парфюми в Sephora, твърди, че вече не съществуват универсални аромати, както преди. Тази ниша създава нова естетика, използвайки традиционния модел за производство, но на отделни аромати. Така всеки изгражда свой собствен стил чрез благоуханието, което най-много му допада. Пазарът предлага огромен избор.

Най-популярните марки по отношение на отделните сегменти са By Kilian, Atelier Cologne, Jo Loves, Clean Reserve, Le Labo или Ex Nihilo. Според доклада на Millennial Fragrance Shopper по-малко от 30% от хората тестват аромата, преди да си го закупят. За това поколение е важна възможността да пазарува онлайн. Експертите смятат, че всичко, което е лесно, ясно и интересно привлича вниманието на клиентите. Те искат да опростят своето пазаруване максимално. Онлайн магазините на Sephora дори предлагат тест, чрез който можеш да откриеш своя собствен аромат. Опцията се нарича „Fragrance Gift Guide“. Трудно е това опростяване да бъде определено само като позитивно, предвид факта, че ароматът е нещо, което човек трябва да подложи на проверка чрез обонянието си. В забързаното ежедневие технологиите ни дават възможността да спестим време, което да оползотворим както желаем, което звучи прекрасно. Но доколко трябва да позволим това технологизиране да навлезе в живота ни – особено в някои изключително важни негови аспекти?

Така или иначе можем да заключим едно – за поколението Y са характерни бунтът и дързостта. Затова можем да наблюдаваме гъвкави композиции и съчетания на много компоненти в масовия пазар.

More Body