Следва

25-то юбилейно издание на Седмицата на испанското и иберо-американското кино стартира с прожекция на „Геният: Пикасо“

Първа изложба в къщата-паметник на културата на Раковски 167

По-малко от месец след като стана ясно, че къща-паметник на културата ще става арт пространство, вече е готова и първата изложба...

Events преди 5 години

На 17 май къщата на Христо Попов на ул. Раковски 167 ще има първата си изложба, с която ще бъде поставено началото на най-новото арт пространство в София – „Място 167“. Първият проект, с който официално ще бъде открита локацията, е фотографската изложба “Сънувам” на Йохана Траянова, подкрепена от Национален Фонд Култура програма “Дебюти”. “Сънувам” преплита в себе си фотографии, светлинна инсталация и звукови кар-тини и изследва по сетивен път темата за съня - една все още непозната част от нашето битие.

„Прекарах една година в търсене на правилното място за фотографската си изложба. Нейната тема е сънищата, за това реших, че няма да търся стандартна галерия с бели стени, а нещо различно. Първо се обърнах към галериите в столицата, които имат по-нестандартно пространство, разглеждах апартаменти в центъра, изоставена оранжерия, но мястото за “Сънувам“ все не се появяваше. В хода на търсенето забелязах, че в столицата няма и достатъчно пространства, които да дават шанс на дебютиращи артисти, да са гъвкави и лесно да се адаптират към естетиката на излаганите творби. Така, заедно с Деян Цвятков, започнахме да търсим място, което да развием в тази посока.”

В същото време, част от наследниците на къщата на Раковска 167, Стефан Огнянов и Марин Маринов, отдавна планирали да превърнат един от етажите в арт пространство, но не намирали правилният екип, с който да започнат. “Срещата на всички нас даде повод този хубав проект да започне да се превръща в реалност“, споделя повече Йохана.

Така се ражда „Място 167“ – новият спот в града, който има за цел да даде поле за изява на дебютиращите артисти и техните нестандартни проекти и изложби. Екипът на културното пространство, към който се присъединяват аниматорът Сава Комитски и продуцентът Виржиния Венкова, си поставя за цел в новосъздадения арт център да започнат да се организират и лекции и работилници на различни теми, свързани с културния свят.

Участниците в проекта вече усилено работят по преобразяването на старата семейна къща, която официално планира да отвори врати на 17 май. Освежаването на „Място 167“ стана възможно с подкрепата на Оргахим.

Екипът, който стои зад реализацията на изложбата е: Йохана Траянова (www.johanatrayanova.com) - фотограф, Виржиния Венкова - продуцент, Стела Каменова (www.worldof.co) - куратор, Деян Цвятков - композитор и Димитър Тенев - консултант осветление.

Официално откривнане 17 май 2018, 19:30, Място 167, ул. Г. С. Раковски 167.

More from View Sofia

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?