Следва

Синьо по очите

За очите

Основни врагове на красивите, чисти очи се явяват нечистият въздух, силният вятър, киносалони, прекаленото...

Body преди 14 години

Основни врагове на красивите, чисти очи се явяват нечистият въздух, силният вятър, киносалони, прекаленото четене, слънчевите бани без очила. Особено лошо се отразява на очите продължителната съсредоточена работа при слабо осветление. Много вредно е и четенето в легнало положение или в транспорта, недоспиването, пушенето, прекалената употреба на кафе и алкохол. А стресът безспорно е най-големият ти враг!

При по-нервните хора сенките се появяват поради неправилното функциониране на нервната система и неравномерното свиване и разширяване на кръвоносните съдове. Във всички случаи е необходимо да се подобри кръвообращението на целия организъм, и следователно снабдяване с кръв на мастната и съединителна тъкан около очите.

При изморени и възпалени очи се препоръчват ванички и компреси. Много полезни са ванички с – копър, лайка, магданоз. Особено добре действа компрес от обезмаслено мляко – той охлажда и успокоява възпалените очи.
След ваничките и компресите кожата около очите се изсушава, затова е необходимо да се нанесе хранителен крем на горните и долни клепачи.

При уморени очи се препоръчва пълен отдих в продължение на 15-30 мин. в затъмнено помещение, а при силна умора пробвай с гимнастика за очи. Взима се топка с тъмен цвят (или друг предмет със сферична форма) и се държи на разстояние 25 см от очите. Топката се движи вляво и вдясно и се следва с очите, а главата остава неподвижна. След това същото упражнение, само че нагоре и надолу, кръгове надясно и вляво. Подходящо е и следното упражнение – да се проследява с очи движението на махалото на часовник разположен на нивото на очите, без да се мести главата.

Добре е да се свикнеш, когато работиш по-дълго, отвреме-навреме да поглеждаш в далечината, ако е възможно кам нещо зелено.

Никога не забравяй слънчевите си очила, както и редовния преглед при офталмолог.

More from View Sofia

More Body