Следва

Cannes 2018: Ирина, Амбър, Кейт & още от червения килим

Нейно Величество Банята: Идеалният стандарт & Ивана

Всеки от нас има идеални, романтични, функционални, стандартни или излизащи извън "шаблона" идеи за това как би искал да изглежда мястото, в което след дългия работен ден да остане насаме със себе си и мислите си, да свали напрежението, да отмие умората...

All About Life преди 5 години

Идеи, за това какви да бъдат големината, формата, цветовете, подредбата, осветлението, материалите, обзавеждането в нея. О, да! Говорим именно за Нейно Величество Банята!

И точно поради тази съвсем чиста/о човешка причина екипът на най-голямата, качествена и бързо развиваща се от цял век насам фирма за мивки, тоалетни чинии, вани, смесители и всичко друго, нужно за всяка една баня Идеал Стандарт, вече 14-а година обявява конкурс именно на тази тематика. Защото те вярват, че хората трябва да имат своята идеална баня като постижим стандарт, която да се да се превърне от чисто функционално в пространство за живот. Защото те смятат, че сега банята е по-важна от всякога и все още е ненапълно използваема. Защото са убедени, че банята може да бъде място, в което може да седнеш с чаша вино в ръка, място за релаксация, за игра, за промяна, за идеи, за обновяване.

В тазгодишния им конкурс „Баня на годината" водеща тема е „Идеалната хотелска баня“, а участващите проекти са разделени в две основни категории - „Баня в бизнес хотел“ и „Баня във ваканционен хотел“. След като разгледахме всички удивителни предложения - кое от кое по-интригуващи и оригинални, много трудно се спряхме на трима от участниците в надпреварата, с които да ви срещнем, запознаем и разкажем за идеите им и тях самите.

Днес ви представяме друг талантлив и млад човек, отново силно свързан с водата, когото, ако не познавате, ще кажете, че е вечният студент - Ивана Янкова от София. Тя е едва на 26 години и вече е със завършен бакалавър и магистър към НБУ – специалност „Интериорен и пространствен дизайн”, а в момента довършва и магистратура в НХА, специалност „Рекламен дизайн“. Работи като интериорен дизайнер, преди 7 години основава школа за изобразително изкуство и дизайн. Освен с жилищни интериори работи и по обществени и корпоративни обекти. В портфолиото си има проекти за хотел, заведения, клиент й е една от най-големите аутсорсинг компании у нас. В момента разработва проект за офисите в цяла България на една от водещите компании в банковото и застрахователно обслужване. Един от последните й обекти са центровете за обслужване на клиенти на „Софийска вода, АД“.

Победителят, според журито на „Идеал Стандарт”, в категория „Баня в бизнес хотел” https://thebathroom.bg/project-baninagodinata/11/, твърди за себе си, че е от онези щастливци, за които работата е хоби и хобито е работа, така че интересите й са пряко свързани с дизайн и изкуство. Убедена е, че осъзнато избира интериорния дизайн още на 10-годишна възраст, а сега, като се сеща за моменти и неща, които е майсторила, разбира как всъщност Той Я е избрал. Явно, след като едно от любимите й ученически занимания, породено от любопитство и носещо й щастие, е ежегодната обиколка на „нещата” в изложението „Стройко“.

Ив, както приятелите й я наричат, разбира за конкурса на „Идеал Стандарт” от доц. Борис Сергинов от НБУ и вече участва в него за пети пореден път. Тази година за първи път печели първо и второ място, а зад гърба си в предишни „състезания” има трето място, както и няколко специални награди - от екипа на The Bathroom, АИДБ, сп. Brava casa. Не пропуска нито веднъж конкурса, но не, защото е ужасно мотивирана и настървена за първото място, а защото: „Вярвам, че пътя на младия творец, който иска да е в крак с другите, а защо не и с крачка пред тях, минава през подобни съревнования. Конкурсът „Баня на годината“ винаги ми е бил интересен. Все уцелват темата, по която ми се ще да работя!”, споделя тя. А призът, който печели, я отвежда до участие в събитията на Ideal Standard в последното изложение на Milano Design Week.

Дизайнерската й рожба за банята първоначално се ражда в главата й, вижда пред себе си всички части от него и до най-малката подробност. След това Ив сяда, начертава го, пуска визуализации и – воала! „Тази година бях изключително подредена в работата си, за да може да ми стигне времето за ангажиментите ми и конкурса, в който имах голямо желание да участвам. А и трябваше да изпреваря най-важното събитие за мен – да стана майка! Така че, благодарение на тази мотивация, направих проектите си сравнително бързо – за около седмица, но описанието го мислих много, може би месец.

Тазгодишните теми бяха много интересни, затова пуснах предложения и в двете категории. Определено хотелската стая е добра задача, а банята – едно малко предизвикателство. Може би нещото, което тук беше особено и по-трудно, бе да се открие баланса между необходимото пространство за банята, която хем да е голяма, комфортна и пълна с удобства, но и същевременно да не взима прекалено много място от стаята. Проектът, който ми донесе първо място, беше семпъл, лаконичен и контрастен.

Противопоставянето идва от студенината в материалите, които ползвам – бетон, стъкло, метал, а от друга страна са нежните и „топли“ принтове на картините на Acrista. „Сладко от круши“ е любимата ми нейна картина, а „Всеки дъх“ и „Когато ме поискаш“ допълниха интериора ми идеално. Смятам, че именно нестандартната употреба на картините в интериора – чрез принт на стъкло, беше едно от нещата, които бяха интересни и отличаващи се. Не за първи път прибягвам до този способ в проектите си. Една от първите ми „проби“ беше отличена в международен конкурс за дизайн с второ място”, разказва младата майка.

За какво си мечтае в личен план извън този проект?!

За много неща, като започне от това да й стига времето за всичко, което си е намислила и като работни задачи, и като лични преживявания. В професионален план голямата й цел и мечта е да работи освен като интериорен дизайнер и да бъда преподавател в университет. „Аз съм човек, който поставя непрестанно нови и нови цели пред себе си, така че винаги да е в движение и винаги да се стреми да качи летвата още малко нагоре. Така че, докато стигна до заветната цел, трябва да кача още няколко стъпала”.

Дали парите/наградата, които е получила за проекта си, на фона на труда и авторството, са адекватни?

Ивана е изключително доволна от нея. И казва, че „това” е нещо много по–полезно и запомнящо се, отколкото чек с пари, независимо каква е сумата, написана на него. „Наградата беше страхотна! Беше много, много интересно и приятно изживяване. Определено полезно и като визуално и културно обогатяване, и като увеличаване на бизнес контактите ми. За първи път бях на Milano design week и събитието наистина ме впечатли. Посещавала съм други дизайнерски седмици и биеналета, но определено това беше различно и изключително полезно за мен. Най-малкото направи така, че оттук нататък да го посещавам всяка година."

Как изглежда „нейната идеална баня” в представите й?

Независимо дали я проектира за реален клиент или за конкурс, тя винаги влага душа, сърце и мисъл в проекта си и вярва, че по този начин му придава живот. Така че – нейната идеална баня е всяка следваща и тя е по-добра и по-хубава от предишната. „Нещото, което я прави идеална, обаче, не е моето мнение, а това на клиента, в случая - одобрението от страна на журито и публиката. Именно това е последното парченце от пъзела, наречен „Идеална баня“. За мен, като потребител, идеалната баня е съвкупност от функция и естетика”.

Какво задължително трябва да има в една баня, като се има предвид дизайнера, художника, твореца, жената, човека Ивана?

Най-важното е всичко да е подбрано до най-малката подробност, за да отговори на визията, която се цели. Задължително трябва да има контраст, който да води до перфектен баланс между цветове, материалите и зоните. „Аз съм зодия Рак и в живота съм доста педантична за тези неща - искам всичко да ми е подредено в моята логика, било то цветово, по материали, теми и т.н. Ако видите бюрото ми, ще се хванете за главата, тъй като за „незапознатите“ е хаос, но всъщност е подредено с мисъл!”

Какъв е цветът на нейната баня?

Ив се е убедила, че всеки клиент и всеки обект носят техните цветове, които в някои случаи си пасват от раз, в други е истинско предизвикателство да се съчетаят. „Ако трябва да погледна философски на въпроса, цветът се мени спрямо заданието. Моята лична баня в момента се изгражда. Проектът, който направих за себе си, до голяма степен прилича на този, който е награден от конкурса. С разликата, че дървото присъства и в пода, а не е само акцент при зоната на тоалетната, и вместо хромирани аксесоари съм използвала такива от желязо, за да се съчетае с останалата част от дома ми, решен в индустриално - винтидж „дизайн свърталище“, както казва моя близка приятелка”.

Има ли значение кое къде ще бъде разположено в една баня, била тя в хотел или частен дом?

Имат, при това – голямо! Като се започне от съобразяване със състоянието и възможностите на пространството, мине се през желанията на обитателите и се стигне до най-адекватното решение, повлияно от функция, естетика и бюджет. В крайна сметка няма нещо невъзможно, всички знаем, но то има висока цена за някои желания и решения. „Имала съм клиенти, които са ползвали фън шуй специалисти, които ги съветват да сложим огледало под плочките им, за да отразява негативните енергии... В този конкретен случай предложението ми беше да се сложи огромно огледало над плочките, което, според мен, спести доста ненужен труд на майсторите и неприятности на собствениците.

В идеалния случай банята е нашият самотен остров, нашият спасителен пояс. Това е мястото, което ни посреща сутрин и ни осигурява необходимото пространство, за да се подготвим чрез ежедневните си ритуали за предстоящия ден, а след това и да го изпратим с топъл душ или дълга вана. Именно заради това, банята е едно от най-важните помещения в дома. И именно затова гоним и идеалния стандарт!, добавя Ивана.

Ето и другите й дизайнерски идеи:
Проект "Мома" - спечелил 2-ро място в международния конкурс за дизайн на Академия Риачи през 2017г., категория "Интериорен дизайн";
Проект за обновяване на центровете за клиенти на Софийска вода АД 

Проект "Баланс" - спечелил 3-то място в конкурса Ideal Standard Баня на годината 2015 и специална награда от сп. Bravacasa 
Проект "Баланс 2" - спечелил специалната награда на дизайнерския екип на Ideal Standard - The Bathroom 


Нейно Величество Банята: Идеалният стандарт & Миряна четем ТУК!!!
 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 5 дни

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 4 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 4 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.