ПЪТИЩА: Изложба на Васил Докев

ПЪТИЩА: Изложба на Васил Докев

На 19 май 2018 година от 18:30 часа в пространството на галерия "Етюд" ще се открие самостоятелна изложба на художника Васил Докев, организирана в негова памет и по повод на неговия 80-годишен юбилей...

В настоящата експозиция ще бъде представена подбрана част от живописните произведения от късния творчески период на автора. Те са резултат от неговото дългогодишно търсене и своеобразно пътуване в света на изобразителното изкуство. В тях личи копнежът му да твори без ограничения на жанрови, стилистични и технически рамки, да поема по различни пътеки на експеримента и да създава свои правила на рисуване.

В картините от този период, до любимите на Васил Докев старобългарски знаци взаимствани от фолклора и свързани със смисъла и кръговрата на живота, присъстват хармонично и в един общ свят изображения на хора, животни, птици, митични същества и светци, както и фантастични създания. Всички тези елементи художникът използва само като тласък и основа за импровизациите и построенията на своите живописни произведения. Понятието за сюжет и тема присъства само условно.

Тук той достига до едни по-изчистени и опростени форми, до една искреност и чистота, която докосва най-вече със своята емоция, колорит и композиционна лекота. Образната представа е само повърхностен слой, но в дълбочина художникът отхвърля илюстративните моменти и се отдава на един чисто абстрактен метод на рисуване, където оставя голяма част от историята да бъде доразказана от самите зрители.

Васил Докев превръща своето творчество в призвание, приключение и неукротимо търсене на нови хоризонти. В края на своя житейски път художникът оставя своите картини да поемат по свои собствени пътища и да продължат следата, която той оставя след себе си, заживявайки свой самостоятелен живот – вълнуващи, честни и истински.

Изложбата „Пътища“ ще можете да видите от 19 май до 9 юни 2018 година в галерия Етюд, площад Журналист, ул. Цанко Церковски 34, София.
_____________________________________________________

ВАСИЛ ДОКЕВ е роден на 22 май 1938 година в София.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.