Следва

Новите АРТ лица: Емануил Алберт vol.1

Художниците на поетичната реалност в галерия “Българи”

Академик Светлин Русев подреди уникалната изложба...

Events преди 5 години

Столичната галерия „Българи“ /“Дондуков“ 73/ представя уникална изложба с платна от „Художниците на поетичната реалност“ – 8 от най-забележителните френски автори на XX век. Откриването е на 16 май от 18 часа. Красивата експозиция е подредена лично от Светлин Русев.


 Андре Плансон, Танцьорка, 1936г.

Авторите стават популярни още в своята младост – през 20-те и 30-те години на предишното столетие, уточняват изкуствоведите. Макар и много различни, те работят и правят общи изложби, обединени от отдадеността си към бита и пасторалните пейзажи на френската провинция. Често ги наричат “Художници на щастието”. Верни на респекта си към природата, те се противопоставят на авангардните течения от 20-те и 30-те години. През 50-те и 60-те продължават да работят, но сякаш изостават от “модата” - вече са преподаватели, професори, академици. Въпреки статуквото обаче остават верни на себе си. Неслучайно винаги са били и остават любимци на познавачите и ценителите на живописта, на колекционерите. След големите ретроспективи на „художниците на поетичната реалност“ във Франция през 2011-а, 2012-а и 2017-а интересът към групата им е актуализиран и те вече получават своята реабилитация.


 Ролан Удо, Женски Портрет

Основният акцент в колекцията, представена в галерия „Българи“, е върху творбите на Ролан Удо (1897- 1981). Публиката може да види 14 платна в почти всички жанрове на кавалетната живопис – пейзажи от Страната на баските , италиански и гръцки острови, портрет, натюрморт, акт, жанрови сцени. Публиката ще се наслади и на три произведения на Андре Плансон (1898 - 1981), Франсоа Денуайе (1894-1972). Въпреки че Андре Фавори (1889-1937) никога не се e числял към „художниците на поетичната реалност“, споделя с тях общата съдба на временна пристрастеност към авангардните течения на времето (в случя кубизма) и бърз обрат към традиционните ценности в живопистта - в случая към Паул Рубенс. В колекцията е и „късният“ Ив Брайе (1907 - 1990), чието творчество се разгръща основно през 50-те, 60-те и 70-те години. Тогава, когато някогашната слава на групата е отдавна забравена история.


 Ролан Удо, Село сред дърветата, 1930г.

Албумът “Художници на поетичната реалност“ с автор Иво Милев, издаден специално за изложбата, ще бъде представен на откриването.
 

More from View Sofia

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.