Следва

Win it: Dior for you?

Дизайн за вдъхновение: Scandinavian therapy

Визуално-спиритуален покой, обединил светлината, пространствеността и геометрията.

All About Life преди 5 години

Влизайки в психиката на битието и философията, разглеждаща екзистенцията на същото, сравнени на една общност водят до потребите за мир, хармония и уют. Основния извор на енергия, съхраняващ позитивизма пренесен върху индивида, разбира се е домът, който обитава. Търсейки истинското значение на фразата дом-източник на енергия, навлизаме в стилистиката и влиянието на скандинавския стил.

Скандинавският дизайн е движение, характеризиращо се с простота, изчистеност и функционалност, появявайки се в началото на 20-ти век. В сферата на интериорния дизайн, скандинавското движениe усилено навлиза като водеща стилистика за обзавеждане на пространството. Адаптиращото се във всяка стая движение, за собствени характерни точки поставя слънчевата светлина, неутралните нюанси и равните линии.

В петъчното ни вдъхновяващо, дизайнерско решение, наблягаме върху дом докоснат от скандинавски вятър на естетически идеи. Разположен в историческа къща в центъра на Новосибирск, Русия, този апартамент притежава приземена атмосфера, където стилът и комфортът са равни. Водещ елемент в построяване на скандинавските апартаменти е дървения под добавящ доза натурализъм, който намираме и тук. Що се отнася до стените, както се налага, помещенията са облицовани в бяло, рефлектирайки дневната светлина. Скандинавски, ярките цветове остават за детайлите – възглавници, килими, покривки…

Дневната, предимно аранжирана в тъмно дърво, паралелно на бялото и ярките в цвят изделия, определена с габаритни стъклени врати, отваря поглед към пространствена кухня със студено синя конструкция. Правите линии оформящи елементите, запълнили това пространство, създават визуално-спиритуален мир и хармония. Сините кухненски шкафове и централния остров /в роля на маса/ перфектно контрастират на фона с бели „метро” плочки.

Пренасяйки се в спалнята, скандинавското движение перфектно ориентира стилистиката си към функцията на самата стая чрез изобилието на бяло като източник на енергия, допълнено от няколко хармонични, натурални цветове. Керемиденото червено, тревистото зелено и естественото дърво, нежно разказват приказката за сладки сънища и продуктивен ден.

Банята отново заема мястото на идеална скандинавска визия, с червеният килим загряващ погледа към подовата настилка от студено бели плочки. Оградената от стъкло душ кабина комуникира с останала част от апартамента, както и дървените елементи допълнително излъчващи топъл дух.

С помощта на минималистично-геометрични по форма и дизайн декоративни елементи, графични картини, свещи и осветителни тела, цялото получава образа на дом. Незаменимите и задължителни цветя и стайни растения акцентират позитивизъм, внасяйки живот и мекота.

Омагьосани от красотата, влюбени в идеологията, искаме Северно Европейското влияние да пречупи призмата към жилищното ни пространство. Подобни елементите създаващи визуално-спиритуален покой намираме и в страната ни. JYSK е мястото, което отново доказва името си с новите колекции скандинавска идилия.

More All About Life