Следва

АВАНГАРД-HOMMAGE ИЗЛОЖБА ПОЛСКО СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО

Магистрали на мълчанието - първият концерт от поредицата "Пиано плюс"

Проектът „Пиано плюс“ за експериментална електро-акустична музика стартира с ескперименталния пърформанс „Магистрали на мълчаението“ с участието на Михаил Големинов, Анжела Тошева и Биляна Вучкова.

Music преди 5 години

Името на проекта „Пиано Плюс” е вдъхновено от идеята, че музиката в качеството си на изкуство на звуците се ражда и създава в празното акустично пространство, върху тишината и мълчанието, така както картините се раждат на празното платно.

Пианото е царят на инструментите, поне в европейската музикална история. Базирайки се на този факт, поредицата концерти „Пиано плюс“ представят различни форми на интеракция, поставяйки пианото в многообразни ситуации, представящи неговите художествени и комуникационни възможности.

На 14 юни е първото събитие от серията, като в основата на концепцията стои комбинация от импресионизъм, електроно-акустична музика и свободна импровизация, подсилени с авторки визуализации.

Вторият концерт ще се проведе на 17 октомври в Българското национално радио и ще представи уникалната композиция „Мантра” за две пиана и електроника на немския композитор Карлхайнц Щокхаузен, композирана през 70-те години на ХХ век, но съдържаща в себе си импулсите за това, което се случва по-нататък в музиката.

„Пиано Плюс” е авторски проект на българския музикант и композитор Михаил Големинов в ко-продукция с Гьоте-институт България и с подкрепата на Национален фонд „Култура“. Събитията са включени в рамките на културната програма, съпътстваща българското председателство на Съвета на Европа.

Програма на концерта „Магистрали на мълчанието“

Част I
Прожекция на художествения филм „Прелюдии на Клод Дебюси” (изп. Анжела Тошева, режисьор Моника Якимова), който е първият български арт филм с клавирна музика и е отличен с голямата награда на фестивала на музикалния филм във Велинград през 2014 г.
Следва изпълнение на клавирната творба Carceri d’inventione (Въображаемите затвори) на френския композитор и интелектуалец от български произход Андре Букурещлиев, вдъхновена от странните картини на Пиранези, с прожекция на образи от творчеството на Джовани Батиста Пиранези. (А. Тошева, пиано)

Представяне на мултимедиен пърформънс на Михаил Големинов – „Нощният Гаспар” от Морис Равел, изпълнение на живо с визуализация и допълнителна електроакустична музика от М. Големинов. Изпълнението е една необичайна и на пръв поглед вероятно доста противоречива симбиоза на утвърден клавирен шедьовър от ХХ век с нестандартна художествена рефлексия в реално време.

Част II
Пърформънс „В търсене на корените/Паметник на Пиер Анри”
Изпълнението хвърля светлина върху личността, творчеството и импулсите към бъдещето на музиката, в контекста на явлението Пиер Анри – френски композитор, създал и утвърдил понятието конкретна музика. Днес създадените от него дефиниции се употрeбяват често, но малцина са тези, които познават корените на тази музика, а те са в Club d'Essai - студиото на Френското радио и телевизия в Париж.
Изпълнението е във формата на аудиовизуален колаж с творби на Пиер Анри, в комбинация както с визуализация и генеративна аудио-среда, създавана в реално време от специално разработена от Михаил Големинов компютърна програма, така и с инструментален пърформънс с електронни системи, с употребата на лайф-електроника.

Част III
Магистрали на мълчанието/Highways of silence
Импровизационен перформънс от смесени медии с обща композиция в изпълнеие на М. Големинов и Б. Вучкова, интегриращ фиксирана композиция, визия и интуитивна музика с лайв-електроника и авторски генеративен софтуер на Михаил Големинов, разработен специално за случая.

Ръководител, куратор и концепция: Михаил Големинов (пиано, електроника и клавиши)

Михаил Големинов български пианист, диригент и композитор, който разработва проекти в сферата на съвременната, интуитивна и компютърно базирана музика. В работата си той интегрира множество различни стилове и музикални жанрове - от произведения за камерни състави и оркестри, до електронна музика с визуална композиция и музикална графика.

Биляна Вучкова (цигулка) е изпълнителка в областта на съвременната класическа музика, която не само интерпретира, но и експериментира в своите проекти с различни артистични формати, особено в областта на музиката и танца. Тя комбинира както класическите произведения за цигулка и оркестър, така и съвременни такива, които дори често са писани специални за нея.

В концертните си програми Анжела Тошева (пиано) оптимално и изкусно съчетава барок, класика и съвременност, поднасяйки ги по неповторим начин на публиката. През изминалото десетилетие тя придобива езотерична известност с интерпретациите си на Барток и Лигети.


 

More Music