Магистрали на мълчанието - първият концерт от поредицата

Магистрали на мълчанието - първият концерт от поредицата "Пиано плюс"

Проектът „Пиано плюс“ за експериментална електро-акустична музика стартира с ескперименталния пърформанс „Магистрали на мълчаението“ с участието на Михаил Големинов, Анжела Тошева и Биляна Вучкова.

Името на проекта „Пиано Плюс” е вдъхновено от идеята, че музиката в качеството си на изкуство на звуците се ражда и създава в празното акустично пространство, върху тишината и мълчанието, така както картините се раждат на празното платно.

Пианото е царят на инструментите, поне в европейската музикална история. Базирайки се на този факт, поредицата концерти „Пиано плюс“ представят различни форми на интеракция, поставяйки пианото в многообразни ситуации, представящи неговите художествени и комуникационни възможности.

На 14 юни е първото събитие от серията, като в основата на концепцията стои комбинация от импресионизъм, електроно-акустична музика и свободна импровизация, подсилени с авторки визуализации.

Вторият концерт ще се проведе на 17 октомври в Българското национално радио и ще представи уникалната композиция „Мантра” за две пиана и електроника на немския композитор Карлхайнц Щокхаузен, композирана през 70-те години на ХХ век, но съдържаща в себе си импулсите за това, което се случва по-нататък в музиката.

„Пиано Плюс” е авторски проект на българския музикант и композитор Михаил Големинов в ко-продукция с Гьоте-институт България и с подкрепата на Национален фонд „Култура“. Събитията са включени в рамките на културната програма, съпътстваща българското председателство на Съвета на Европа.

Програма на концерта „Магистрали на мълчанието“

Част I
Прожекция на художествения филм „Прелюдии на Клод Дебюси” (изп. Анжела Тошева, режисьор Моника Якимова), който е първият български арт филм с клавирна музика и е отличен с голямата награда на фестивала на музикалния филм във Велинград през 2014 г.
Следва изпълнение на клавирната творба Carceri d’inventione (Въображаемите затвори) на френския композитор и интелектуалец от български произход Андре Букурещлиев, вдъхновена от странните картини на Пиранези, с прожекция на образи от творчеството на Джовани Батиста Пиранези. (А. Тошева, пиано)

Представяне на мултимедиен пърформънс на Михаил Големинов – „Нощният Гаспар” от Морис Равел, изпълнение на живо с визуализация и допълнителна електроакустична музика от М. Големинов. Изпълнението е една необичайна и на пръв поглед вероятно доста противоречива симбиоза на утвърден клавирен шедьовър от ХХ век с нестандартна художествена рефлексия в реално време.

Част II
Пърформънс „В търсене на корените/Паметник на Пиер Анри”

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.