Следва

Вижте "Взаимодействие" част 9-то издание на Месец на фотографията

АВАНГАРД-HOMMAGE ИЗЛОЖБА ПОЛСКО СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО

По случай 100-годишнината от възстановяването на независимостта на Полша.

Events преди 5 години

Изложбата представя Koлекция II на Галерия Арсенал-Бялисток, създадена през 1990 година. В периода 2005-2016 тя е попълвана със съвместните усилия на Галерията и Подлаското сдружение за изящни изкуства в рамките на програмата „Знаци на времето”. Тя представя най-важните явления в полското изкуство и отразява промените в културата след периода на трансформация.

“В Полша 2017 година бе обявена за Година на полския авангард. Това ни накара да се замислим не само за формата на авангарда от 20-те години или неоавангарда от 60-те години в Полша, но и за състоянието на изследванията на тези явления и значението им за нас днес. Най-интересен ни се струва въпросът по какъв начин съвременните артисти асимилират и претворяват опита на авангарда и дали съзнателно посягат към неговите инструменти. Дали той е бил вдъхновение за тях, дали е повлиял върху формирането на техния начин на изразяване. Тук ние не посягаме към целия спектър на полското изкуство, а само към малък фрагмент от една колекция, но дори и тази малка частица потвърждава основателността на задаваните въпроси“. (Моника Шевчик, куратор)

Изложбата включва творби и видеа на най-известните съвременни творци: Пьотр Босацки, Рафал Буйновски, Ярослав Козакевич, Наталия ЛЛ, Норман Лето, Збигнев Либера, Пьотр Лакоми, Анна Молска, Йоанна Малиновска, Даниел Малоне, Maлгожата Неджелко, Eва Партум, Збигнев Варпеховски, Юлита Вуйчик, Kaролина Здунек.
 

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.