Следва

Фестивалът „Етюди и приятели“ с трето издание!

Звезда от хитовия сериал "Октопод" - гост на третия фестивал на италианското кино в София

Националният дворец на културата е партньор на събитието...

Movies & TV преди 5 години

Третото издание на Фестивала на италианското кино в България ще се състои от 11 до 16 юни 2018 г. в София. Ще бъдат представени десет киноленти, подбрани съвместно сфондация Apulia Film Commission, които ще бъдат прожектирани от 11 до 13 юни в кино „Люмиер Лидл“, а от 14 до 16 юни включително – в „Дом на киното“, където скоро ще бъдат пуснати в продажба съответните билети. Голяма част от тези филми са носители на едни от най-престижните кинематографични награди в Италия.

Пресконференцията ще се проведе на 11-ти юни от 11.00 часа в „Хотел Маринела“, зала „Силует“. Сред поканените участници на пресконференцията са зам.-министърът на културата на Р.България, г-н Румен Димитров, посланикът на Италия в София, Стефано Балди, зам.-кметът на София по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“, доц.д-р Тодор Чобанов, президентът на Италианската търговска камара в България, г-н Марко Монтеки, директорът на Националния филмов център г-жа Жана Караиванова, председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков, директорът на Български културен институт в Рим, г-жа Жана Яковлева, директорът на фондация „Апулия Филм Комишън“, г-н Антонио Паренте и художественият директор на третото издание на Фестивала на италианското кино в България, г-н Никола ди Тулио.

След пресконференцията фестивалът ще бъде открит в 18:30 часа с прожекцията на закачливата комедия QuoVado? („Накъде съм тръгнал?“) в кино „Люмиер Лидл“ НДК.

На 13-ти юни от 20:00 в кино „Люмиер Лидл“ ще бъдат връчени почетните плакети на „3-ти Фестивал на италианското кино в България“, след което ще бъде представен филмът „Руди Валентино“, който разказва историята на знаменития италиански актьор на нямото кино. Сред присъстващите ще бъдат Асесорът на културната и туристическа индустрия на Област Пулия, адв. Лоредана Капоне и режисьорът Нико Чирасола. Почетни гости на фестивала тази година ще бъдат италианската актриса Джулияна де Сио, позната на българската публика от световноизвестния сериал „Октопод“, където си партнира с Микеле Плачидо и италианският режисьор, сценарист и писател на бестселъри Федерико Моча, автор на романа „Три метра над небето“ (романът е издаден и на български език от издателство „Хеликон”), екранизиран в едноименния филм, който се превърна в международен бестселър.

Сред филмите, които ще бъдат представени в кино „Люмиер Лидл” и „Дом на киното’’ са: „Un Natale al Sud“ („Коледа на Юг“), „Nonc’è campo“ („Без покритие“), „Seimaistatas ulla Luna?“ („Била ли си на Луната?“), „Matrimonioal Sud“(„Сватба на Юг“), „Lacenadi Natale“(„Вечерята на Коледа“), „Chim’havisto?“ („Кой ме е видял?“), „Lorochi? („Те кои?“), „Laguerradeicafoni“(„Войната на неудачниците“).


На 14-ти юни в присъствието на представители на българските и италиански институции ще бъде подписан меморандум за сътрудничество между фондация Apulia Film Commission и Националния филмов център, което ще спомогне за реализирането филмови копродукции между област Пулия и България.

Инициативата се провежда под патронажа на Министерството на културата на Република България, Посолството на Италия в София, Столична община в качеството си на „Творчески град на киното“ на ЮНЕСКО, на Асесора на културната и туристическа индустрия на Област Пулия, и се реализира в сътрудничество с фондация „Apulia Film Commission“, Oбластна агенция по туризъм „Puglia Promozione“, Национален филмов център, Национален дворец на културата и Български културен институт в Рим.

Фестивалът се реализира в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, на първото издание на инициативата „Fare Cinema“ – Седмица на италианското кино по света, лансирана от Министерството на външните работи и международно сътрудничество на Италия и на ежегодния „Италиански фестивал в България“, организиран от ИЧЕ – Агенция София.

Третото издание на Фестивала на италианското кино в България продължава традицията на други големи културни и артистични събития, организирани от Италианската търговска камара в България през изминалите години.
 

More Movies & TV