Следва

„Невидимите градове“

Фестивалът „Етюди и приятели“ с трето издание!

Тазгодишното издание на Фестивала „Етюди и приятели“ обхваща дванадесет дни през месец юни...

Events преди 5 години

Фестивалът започва през 2016 г. като инициатива обединяваща нови и утвърдени български артисти, както и българи, живеещи в чужбина. В известен смисъл, събитието продължава основното намерение на деветте издания на танцовите концерти на Фондация „Етюд“, чиято централна идейна рамка беше чрез кратки хореографии са бъде представено разнообразието в танца и различните артистични перспективи. Същото многообразие на жанровите и творчески подходи цели фестивалът „Етюди и приятели“.

Както в предишните две издания, и тази година фестивалът включва няколко премиерни представления. Първото от тях ще даде начало на „Етюди и приятели“ 2018 г.

На 16 юни от 20 ч. в Дерида денс центърще бъде премиерата на спектакъла Magnolia аnd Strangers. Проектът е колаборация между известния британски хореограф, танцьор, поет, преподавател и музикант – Джулиън Хамилтън и младата българска изпълнителка Деница Дикова. Това е първото гостуване на Джулиън Хамилтън в България.


 An Interview with the Soul

An Interview with the Soul e първа среща от цикъла „Драматизирайки интимността“: работа в процес, с автор Юлияна Сайска. Представянето пред публика ще бъде на 18 юни (понеделник) в галерия Етюд от 20 ч.

В края на фестивала (26 юни в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, 20 ч.) пък предстои един особен интересен формат, който обещава да съчетае шест своеобразни премиери в една вечер. В Концертна вечер с кратки хореографии са включени следните заглавия: MOONLIGHT – работа в процес на Александар Георгиев и Дарио Баррето Дамас; Split с хореографи Ангелина Гаврилова и Филип Миланов, „Това е всичко” по идея на Галина Борисова, Maternità на Антония Докева, Beginnings – работа в процес на Цвета Касабова и Ани Колиер и приятели с: „Костюм ТАНГО в три части” в изпълнение на Мария Гезенчова, „БАЛЕРИНА палци Шопен” в изпълнение на Веса Тонова, „Започнато и може би завършено” в изпълнение на Ани Колиер.


 Magnolia And Strangers

Тази година три от дните в програмата на фестивала са съсредоточени върху някои особено интересни срещи в галерия „Етюд“. На 17 юни от 18:30 ч. ще бъде прожекцията на документален запис и разговор с балерината Пенка Енчева, директор на балет „Арабеск” от 1972 г. до 1974 г. На 19 юни (18:30 ч.) предстои откриването на фотографската изложба на Ани Колиер „Куба Антарктида Танц и още“. На следващия ден (20 юни, 18:30 ч.) ще се проведе разговорът с известната българска писателка Емилия Дворянова за най-новата ѝ книга „Мир вам“.

Програмата на фестивала включва още своеобразен шоукейс от някои от най-интересните заглавия, чиито премиери са били през 2017 г. като: „Мадам Кифлá“ с автор Мирослава Захова (22 юни, 20 ч., Галерия „Етюд“), „Историята на вчерашния ден“ по идея на Галина Борисова (24 юни, 20 ч., Галерия „Етюд“), „Гилгамеш“ на Елена Панайотова (25 юни, 20 ч., ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс) и shamebox с автори Ива Свещарова и Вили Прагер.


 Split

--
Третото издание на фестивала „Етюди и приятели“ се осъществява с финансовата подкрепа на фондация „Етюд“, в партньорство с ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, Derida Dance Center и галерия „Етюд“.
 

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.