Следва

„Инсталация в Бяло”

„Невидимите градове“

Разхождаме се из „Невидимите градове” (1972) на Итало Калвино, филигранни поеми в проза! Художник на корицата е Дамян Дамянов...

Books преди 5 години

В едно интервю прочутият италиански стилист твърди, че е написал тази книга заради „любовта си към града” и в отговор на „страданието”, което му причиняват градовете, погубени от алчността. „Невидимите градове“ (превод: Божан Христов, 120 стр.) е творба със сложна и изобретателна композиция - състои се от 55 глави, разпределени в 9 отделни части. Чрез въображаем диалог между Кублай хан и неговия посланик Марко Поло Итало Калвино ни поднася „любовна поема за градовете“ и проникновен размисъл върху езика, утопията и нашия модерен свят. Петдесет и пет града, всички до един вариации на Венеция, разказани на Великия хан от Марко Поло в духа на оригиналното „Описание на света“. Но тук, за разлика от обрисуваното от пътешественика, Итало Калвино пренася читателя в един ониричен свят, в който измислени градове свидетелстват за паметта, за желанието, за знаците и размените.

Авторът на „Нашите предци” и „Ако пътник в зимна нощ“, Итало Калвино, е известен с дръзките си белетристични експерименти и парадоксалната любов към приказния сюжет. Сам той се възприема повече като фантаст, отколкото като постмодернист, както го определят. Писателят до края на дните си остава верен на наблюдението, че всеки живот е една малка голяма енциклопедия, една случайна библиотека или комбинация от преживявания, прочити и фантазии, съвкупност от вещи и мостри на стилове, където всичко може да бъде постоянно разбърквано и преподреждано. „Когато четеш Калвино, постоянно те връхлита усещането, че той пише това, което винаги си знаел, само дето никога по-рано не си мислил“, признава друг забележителен творец, Салман Рушди. С мощта на своето въображение, с ерудицията и таланта си Итало Калвино е надмогнал тесните рамки на националната литература и се е наложил като една от най-изтъкнатите фигури на европейската култура.

 

More from View Sofia

More Books