Следва

По-малко от месец до най-вълнуващия джаз фестивал у нас

„Инсталация в Бяло”

Чешки център и Мариела Гемишева представят един проект на Теодора Спасова...

Events преди 5 години

Теодора Спасова е възпитаник на Националната художествена академия, специалност „Мода” в класа на доц. д-р Мариела Гемишева. Дизайнер и съосновател е на международния моден лейбъл MINOAR. До този момент нейни инсталации и проекти са били представяни на парижката седмица на модата от AW’15 до AW19; Dubai Design Destrcit, 2016; в пространство за авангарден, моден дизайн NOIR, Сапоро, Япония, 2017 и в галерия за съвременен дизайн Аinthipster - Чунцин, Китай, 2016. Финалист е в конкурса за моден дизайн Designblok, Прага, Чехия, 2016. Носител на Златна игла 2016 на Българската академия за мода в категория „Млад дизайнер”.

Модната „Инсталация в БЯЛО” на Теодора Спасова представлява форма на представяне на концептуална мода извън традиционната конвенция и функция на модния дизайн. Инсталацията тук присъства едновременно като медия и като експериментално поле за представяне на съвременна мода, където облеклото е само обект. Композицията е по-скоро „минималистичен жест” от няколко обекта или ахроматични „петна” в oversize размер, геометрични конструкции, изпълнени в авторски материал от специфично „хаотично” преплитане на копринени нишки и памучни конци. А осезаемата липса на тялото е единно своеобразно изследване на взаимоотношенията между личност и облекло.
„Всеки контакт, случка, знание е вид невидима връзка между два или повече субекта. Моментът преди това е нищо, чист като БЯЛО, няма осезаем цвят, а вътре в себе си съдържа всички цветове. Случи ли се пресечна точка, връзката придобива реалност и се оцветява в палитрата на случилото се. „Инсталация в БЯЛО” е проект, визуализиращ хаоса от пресечни точки в момента преди да се случат." /Теодора Спасова/

Фотография: Йоан Гълъбов
Звук: Милен Апостолов
Грим: Марина Младенова
Сътрудник: Антон Кирилов
Асистенти към пректа: Габриела Дукова, Камелия Петрова, Божана Стоянова
Със специалното участие на топмодела Алекса от Ivet Fashion

 

More from View Sofia

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.