HUAWEI & Вера Гоцева - Lomovera = Очаквано добро комбо

HUAWEI & Вера Гоцева - Lomovera = Очаквано добро комбо

What a time to be alive...

Вторниците ни по традиция завършват цветно и поляти с бутилка вино по случай края на деня, но началото на вторниците обикновено е по-колоритно и от самия край. Вчерашният не прави изключение по абсолютно нищо. Утрото ни стартира с двама фаворити - Huawei и новите членове на семейството му P20 и P20 Pro, и една от любимите ни - Вера Гоцева - Lomovera. Причината да бъдат заедно - фотографски workshop. H. и В. обединиха силите и безспорните си качества за ново приключение. Когато зад една много добра камера застане перфектен фотограф се получава...

...ами, ето това. Невероятни кадри със завидно качество и огромна доза дух. Освен снимките има и бонус - 11 съвета от Huawei и Вера за перфектни снимки. А към целия workshop напълно доброволно и без никакво насилие се присъедини и Михаела Филева в ролята на модел.

11 съвета за мобилна портретна фотография с P20 и P20 Pro

1. Човекът срещу вас е основен и единствен приоритет. За него/нея трябва да е комфортно да бъде пред обектива. За пример – „за заснемането на обложката на новия албум „Нова страница“ на Михаела Филева, тя трябваше да се чувства добре, за да се получи перфектния кадър“, сподели Вера. През цялото време обектът трябва да е в идеална своя среда и комфортна зона. Трябва да го усетите и да го предразположите. В този ред на мисли, разговаряйте с модела. Тя/той е най-важното нещо и ако пожелае да спрете да снимате, приемете неговото желание.

2. Усетете ситуацията и действайте спрямо нея.
Някои хора предпочитат да се подхожда към тях по-агресивно или по–пасивно при заснемането на кадрите - „Застани тук и се усмихни“ или „Би ли искала да пробваме снимка тук?“, са два различни подхода, пробвайте кой работи по-добре в съответния момент и с конкретния модел.

3. Намерете подхода за конкретния човек и имайте визия и насоки, спрямо които да го водите какво да прави. През цялото време се налага позиране, но без да се напряга модела. Всеки човек се притеснява от снимките и вие трябва да го насочвате. Ако оставите да реши как да застане сам, ще се притесни и кадърът няма да се получи. Вижте раменете му - ако са стегнати, той се притеснява и вие трябва да го предразположите.

4. За хубавата снимка ключът към успеха е в светлината. Дали имаме снимки с професионално осветление или такива с естествена светлина при прозорец и изглед на слънце, то светлината трябва да пада странично от човека, косо на лицето му. Основен принцип – тя трябва да е зад вас. Чудесни снимки стават в полупрофил и лице, обърнато към светлината, а прозорецът е добър заместител на професионалното осветление, когато не разполагате с такова.

5. Статиката на тялото е много важен момент. Обикновено хората изглеждат неестествено и стегнати, ако не са професионални модели. Затова пасивността и статиката трябва да се преодолеят с композицията на кадъра. Не искате човекът да изглежда отпуснат, нито прекалено стегнат. Затова моделът не бива да се обляга с гръб на стена или другаде, ако е фронтално срещу вас - в тялото му трябва да има енергия. Поставите модела срещу вас, кажете му какво да прави, комуникирайте с него, направете го забавно, за да се раздвижи и да се отпусне.6. Позицията на тялото определено има значение. То може да е право или седнало. Ръцете трябва да бъдат отделени от торса, като моделът трябва да прави нещо поне с една от ръцете си – така избягвате като цяло неприятните „кръгли“ кадри и давате силует на човека и снимката. Лицето не трябва да е изнесено назад. Когато брадичката е изнесена малко напред, лицето не стои статично и е по-въздействащо. Челото и брадичката трябва да са в една линия. Портретната фотография има три основни плана – портретен, американски (3/4) или пълен, и когато по-голямата част от тялото е в кадър, краката също трябва да заемат поза. Позиционирайте модела странично или снимайте профил, а най-добре - полупрофил. В лек диагонал застават лицето и раменете, брадичката и челото, а раменете са леко завъртени в синхрон с лицето, за да не е статично тялото. Правете снимки с различно положение на косата.

7. Очите изразяват всичко – търсете ги. Моделът за снимката трябва да гледа напред. Ако не усещате химията между очите – между вас и човека - по-добре да не гледа към вас, защото това се усеща и вижда лесно от аудиторията.

8. Снимайте с пълни мегапиксели. Пуснете си цялата резолюция на вашите Huawei P20 Pro или P20. Правете снимки на един и същи кадър в различни настройки - приоритетна бленда, потретен режим и чиста камера без режими. Правете по три снимки на визия/поза, защото всъщност има фини нюанси, които се виждат, и затова е необходимо да имаме набор от кадри за избор. Освен това, никога не приближавайте (зумвайте) при портретни снимки със смартфон. Търсете максимално възможност, за да се приближите за близък план.

9. Трябва да знаете какво правите и затова снимайте всеки ден хора. Дайте си време да се отворите към човека срещу вас. Никога не пренебрегвайте човека срещу себе си. Неговата работа е в пъти по-трудна от вашата, защото той е чувствителен пред обектива.

10. Портретната фотография винаги е за човека срещу вас. Дори да мислите, че имате много хубава снимка, може и да е така, но ако моделът не се харесва на кадъра, не го публикувайте.

11. Изградете доверието и се забавлявайте през цялото време. Това ще вдигне енергията на модела срещу вас. Пуснете си музика. Снимайте!


Бидейки на събитието, и ние не се сдържахме и нащракахме няколко кадъра с Huawei P20 и P20 Pro. Не ни е за пръв път, но за пореден път се убедихме, че просто няма друга такава камера. А и, да се възползваме от Михаела Филева за модел... why not? Снимките в галерията горе >>>

 

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.

Още от ViewSofia