Следва

Spring 2019 Menswear: Dsquared2

Как Анна Уинтур ще реабилитира Marchesa, бранда на жената на Уайнстийн

От седмици върви мощна кампания по реабилитацията на бранда Marchesa, който едва не банкрутира след скандала със сексуалните набези на холивудския продуцент Харви Уайнстейн. Защо това се оказа нужно и как цялата история ще продължи, се опитваме да обясним сега.

All fashion преди 5 години

Marchesa е бранд за вечерни рокли, основан през 2004 година от Джорджина Чапман, жена на печалния холивудски продуцент Харви Уайнстийн, и бившия модел Карън Крейг. В продължение на 13 години Marchesa са феноменално популярни по червените килими на кинофестивалите. В женствените им рокли, декорирани с ръчни апликации и бродерии, в различни години разхождат тела Кейт Бланшет, Миша Бъртън, Пенелопе Круc, Хайди Клум, Никол Кидман, Рене Зелуегър и още десетки модели и актриси. Освен известността, ги обединява още един важен фактор: почти всички те са в съответния момент на появата си в тези дрехи в някакви работни /поне така се надяваме/ отношения с Уайнстийн. Това са актриси, които, като правило, се появяват в рокли Marchesa на премиерите на свои филми, продуцирани от The Weinstein Company.

Джорджина Чапман

Естествено, налице са и по-сложни схеми: например Джена Дуейн-Тейтъм се появи в Marchesa на премиерата на филма "Омразната осморка", където играе не самата тя, а съпругът й. Както можем да се досетим, филмът отново е продуциран от Уайнстейн. До миналата година Чапман и Уайнстейн категорично отричаха намесата на продуцента в живота на бранда (с изключение на финансови вложения). В интервю за London Times през 2013 година Чапман заяви, че Marchesa и кинокомпанията на мъжа й съществуват независимо една от друга, "като църквата и държавата", и за още по-убедително добави: "Вие видяхте ли изобщо как се облича той? Никога не бих го допуснала да се бърка в работите на моден бранд". Самият Уайнстийн, на подозренията за скрит пиар на марката на Чапман отговаря: "Това е просто завист".

Рене Зеулегър в Marchesa

#BoycottMarchesa

През октомври 2017-та, след публикувани независими разследвания на The New York Times и The New Yorker (авторите на двата материала получиха за работата си награда Пулицър) се заговори на глас за делата на Уайнстейн. Тогава над 80 актриси, до онзи момент ненамерили нужната смелост да разкажат публично за сексуалните домогвания на продуцента, заговориха за проблема открито. Ситуацията предсказуемо засегна и Marchesa — стана ясно, че Уайнстийн е принуждавал актрисите да се появяват в рокли от марката на жена си на премиери и фестивали. В противен случай ги грозял спад в кариерата, за който той лично "нямало да пести сили". Това бе официално потвърдено от актрисата Фелисити Хъфман. През октомври 2017-та тя разказа, че през 2005 г. Уайнстейн й обещал да преустанови финансирането на промоакцията на филма "Трансамерика", ако тя игнорира Marchesa в сезона на червените килими.

Фелисити Хъфман в Marchesa, 2005

В социалните мрежи тръгна призива #BoycottMarchesa, а Роуз Макгоун, особено разярена жертва на Уайнстийн, апелира относно Marchesa в туитовете си, адресирани до актрисите, решили да не протестират на "Златния глобус": "Мълчанието ви е същинският проблем. Може би дори и Marchesa ще облечете?"

Главната претенция към Джорджина Чапман е, че тя отлично е знаела за натворените зад гърба й кошмари или поне се е досещала, но нищо не е предприела. Но знаела ли е Чапман наистина е големият въпрос. Ситуацията се усложнява от това, че тя реши да не коментира проблема публично, решавайки просто да се затвори с децата в семейното имение. До изясняване на обстоятелствата нито една актриса не избра да излезе на червения килим в Marchesa, нито на "Златен глобус", нито на "Оскарите", нито на Наградите на Гилдията на кинокритиците на САЩ. Вместо това, дори тези, които през 2016 облякоха именно Marchesa, като Вайола Дейвис, Кейт Бланшет и Лили Джеймс, през 2018 година излязоха на Глобуса в черни рокли със значки Time's Up.

И ето че накрая Джорджина Чапман заговори... или реабилитацията на Marchesa

В нощта на 9 май Marchesa за пръв път от половин година се появи публично - под формата на рокля, облечена от Скарлет Йохансон на Met Gala. "Дойдох облечена в Marchesa, защото дрехите им правят жените красиви и уверени в себе си. Много ми е приятно да подкрепя марка, създадено от две невероятно талантливи жени-дизайнери", коментира избора си актрисата. Нито дума за Уайнстейн. Може би с идеята да не се припомня скандала, за да се дистанцират той и брандът, като вниманието внимателно се фокусира обратно върху марката и нейните достойнства, а не върху съмнителната репутация.

Скарлет Йохансън в Marchesa, 2018


Ден след Met Gala излезе писмо от Анна Уинтур, в юнския брой на Vogue, посветено изцяло на Джорджина Чапман. "Дълбоко съм убедена, че Джорджина не е знаела нищо за поведението на съпруга си. Обвиняват я за нещо случило се, както всички обичат да правят в нашата digital-епоха, несправедливо. Убедена съм, че никой не бива да бъде държан отговорен за делата на партньора си. Ние трябва да изразим съчувствието и разбирането си към Джорджина. Тогава тя може да повярва, че има бъдеще".

Анна Уинтур и Джорджина Чапман

След писмото на Уинтур на сайта на Vogue излезе огромно интервю на Джонатан ван Метер с Чапман — първото след скандала с мъжа й. В него тя твърди, че не е подозирала нищо (и нещо повече - била е щастлива в брака си с Уайнстейн), и разказва през какво й се е наложило да мине в първите дни след скандала. "Не можех да се обърна дори към психолог, толкова бях шокирана. Имах чувството, че изобщо не съм заслужила това. Но после разбрах: беше се случило. Трябва да се науча да живея с това. И трябва да продължа нататък". Всички реплики за Уайнстийн са оградени в авторски ремарки, целящи да ориентират читателя доколко всичко това е непоносимо за Чапман: "тя изглежда толкова фрустрирана, сякаш не е в състояние да реши къде трябва да седне около масата", "през цялото време, докато говори, плаче", "на финала се разтърсва от толкова силни ридания, че асистентката й влиза да й даде пакет хартиени кърпички", "да си свидетел на такова страдание е почти нечовешко" и т.н. Известни приятели на Чапман, сред които политическата активистка Хума Абедин, певицата Карън Елсън и писателят-фантаст Нийл Геймън, се изказват в нейна защита. "Тя е добър човек, свързал живота си с лош човек. Или, за да не звучи така осъдително, с човек, натворил много лошо. Сега й се налага да се справи с това. И аз знам, че тя ще успее", споделя Геймън.

През цялото интервю минава магистралната идея, че Джорджина Чапман не е виновна за нищо, достойна е за шанс за нормално бъдеще, обича семейството, работата и бранда си Marchesa (който също активно е похвален в текста, а звездният стилист Кристи Рилинг, отговорна за имиджа на Мишел Обама, нарича работите им "магия").

На финала, след двете публикации в Vogue US кръгът се затвори - Анна Уинтур в ефира на "Късното шоу на Стивън Колбър" каза, че намира решението на Скарлет Йохансон да се появи на Met Gala в Marchesa за "страхотна подкрепа на един талантлив дизайнер". Изводът е простичък - налице е добре планирана акция по реабилитацията на Джорджина Чапман и марката й.

Кому е нужно това?

Очевидно, на Джорджина Чапман и Анна Уинтур. И ако за първата е разбираемо, то за главната редакторка на Vogue ситуацията е по-неясна. От една страна, с Чапман са приятелки и то от 2004 година и тя наистина може да е решила да я подкрепи. От друга - Уинтур е в доста неизгодна позиция: тя общува много близко с Харви Уайнстийн, поддържа Marchesa и дълго работи с фотографите Марио Тестино, Брус Уебър и Патрик Демаршелие, в този момент също обвиняеми за сексуални домогвания. Така че, съвсем вероятно, това е опит, освен да се изчистят имената на Джорджина Чапман и Marchesa, да се съхрани профилактично и собствената й репутация.

Джорджина Чапман и Харви Уайнстийн

За протокола, освен че "понамирисва" точното съвпадение на появата на Йохансон на Met Gala с интервюто с Чапман, има и други основания за съмнение. Няколко модни инсайдъри анонимно споделят, че са знаели за подготовката на акцията на Уинтур за преодоляване бойкота срещу Marchesa още от февруари, и настояват, че излизането на Йохансон в рокля на бранда пред публика на Met Gala е продуцирано именно от госпожа Мода. В подкрепа на това се споменава и че, с Уинтур, организатора на Бала в Ню Йорк, ежегодно се съгласува не само списъкът с гости, но практически и облеклото, в което те ще се появят. Още по-подозрително е, че Моли Диксън, стилист, която отдавна работи с Йохансон, не е участвала в избора на дрехата на актрисата за Met Gala.

Анна Уинтур и Харви Уайнстийн

Какво още?

На този етап мненията в модната индустрия са разединени. Модният историк Бронвин Косгрейв казва, че не вярва във възможното възкресение на Marchesa. Робърт Бърк, бивш директор мода в Bergdorf Goodman, е настроен оптимистично и отбелязва, че всички обичат "надигравания". Директорът мода на Neiman Marcus Кен Доунинг заяви, че скандалът изобщо не се е отразил на продажбите на Marchesa и те по принцип заемат водеща позиция. А модният критик Ванеса Фридман припомня историята за това, как Анна Уинтур се зае с изпирането на репутацията на Джон Галиано след антисемитския скандал, което й се удаде перфектно. Не е сериозно да се правят прогнози в тази ситуация, на в едно можем да сме сигурни - Уинтур има отлично премислен план. Ще следим.

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 15 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.