Следва

Националната галерия включи творби на български модернисти

"Семеен съвет"

от КРИСТИНА КЛЕМЕНТЕ

Events преди 5 години

Кристина Клементе е родена на 30 март 1977 г. в Барселона. Обучава се в Театралната академия на Барселона и в Института „Сала Бекет“. Като драматург тя става известна с пиесите си „Оркестър Рай“ (2007, Театър „Версус“) и „Марк и Паула“ (2008, „Сала Бекет“). А сред другите нейни заглавия за сцена са: „Ние идваме в Тибидабо“ (2008, Театър „Версус“, получила Награда на критиката) и „Великата нощ на Лурдес Г.“, написана през същата година в съавторство с Хосеп Мария Миро (Театър „Версус“, за която, през 2009 г. са удостоени с театралните награди „Луис Сола“ и „Грек“), следва „Нашите шампиони“ (2012, Театър „Гауди“). През 2013 г. „Семеен съвет“ се превръща в сензация, още с появата си в „Сала Бекет“ и е наградена от Форума на писателите в Тарагона. Като режисьор Кристина Клементе поставя „Извън играта“ от Серхи Белбел (2010, Театрална лаборатория „Бамбалина“). Заедно с него е съсценарист на игралния филм „Ева“ (2011). Тя е автор на популярните телевизионни поредици „В сърцето на града“ и „Като че ли беше вчера“.
Кристина Клементе преподава драматургия в Института „Сала Бекет“, където наскоро реализира една от своите ранни пиеси – „Цепелин“ (2008).

Откровено патетично послание

Харесвам тези пиеси, които ме грабват от първите си страници и прочитам „на един дъх“. Останалите чета от инат. Харесвам и онези пиеси, които независимо дали при първия прочит са завладяващи или скучни, провокират актьорската ми природа и я изкушават моментално да се напъха под кожата на някой от персонажите.

Първата среща с пиесата на Кристина Клементе предизвика незабравимо вълнение на човешкия ми дъх, но провокира и усещане за актьорско пиршество. Понякога съм алчен, а в случая исках да вляза под кожата на всички персонажи. Това беше и причината да предприема поредната си постановъчна авантюра.

Десетина дни преди премиерата, когато хаосът започва да се подрежда и всичко е ясно, но не съвсем… когато адреналинът се покачва и нещата уж се случват, обаче… Не съм нервен, не!

Седя на последния ред в тъмната зала и проигравам всички роли… Актьорското пиршеството на колегите от сцената, десетина дни преди премиерата предизвиква и спонтанната ми усмивка… и смеха… и приглушения кикот, и самотната ми тъжна сълза… Не мога да не бъда благодарен. Може би защото за пореден път се убеждавам, че Актьорът е човек, но не като хората.

Имам чувството, че и вие, прекрачвайки прага на театъра в ролята на зрители, но и на човеци, ще бъдете докоснати с вълнението, което продължавам да нося със себе си много време след знаменитите наши десетина дни преди премиерата.

Атанас Атанасов

Рецепта за палачинки СЕМЕЙНА ХАРМОНИЯ

Ще имате нужда от:
1 дом (по възможност с достатъчно стаи)
3-6 души, в зависимост от това, колко порции предвиждате
1-2 чаени лъжици средства, достатъчни за порциите
2-3 стръка смях
1 бутилка червено раздразнение
2 чаши търпение
1 глава доверие
и накрая… обич, на око

Първо изберете къщата и се уверете, че тя е подходяща за вашето семейство. Смесете желаното количество хора внимателно, за да не ги повредите. Поръсете с необходимата материална сигурност. В отделна купа разбъркайте любовта и смеха заедно и ги добавете. Внимателно отворете бутилката раздразнение и го оставете да подиша, за да е в подходящо състояние когато дойде време за сервиране. Накрая разпределете равномерно търпението и резените доверие, като се уверите, че покриват цялата повърхност, инак може напълно да се провали рецептата!

…Всъщност, има много начини да се оплеска една рецепта…

Но не и театрална такава, като постановката „Семеен съвет“. Съставките на Кристина Клементе са спазени безупречно от Нева Мичева, разбъркани са вещо от Атанас Атанасов, оформени изящно от Невена Белева и Кирил Наумов и композирани със замах от Никола Стоянов. А зрителят ще бъде обслужен с огромно старание от героите на тази политико-романтично-зловеща комедия: леко несръчния Рамон (Георги Спасов), малко обърканата Мариона (Анастасия Ингилизова), обсебения от китарата си Рок (Никола Стоянов), буреносната чаровница Айна (Христина Джурова) и пристъпващия като Казанова Марк (Васил Дуев).

Насладете се на това необикновено театрално преживяване! Изключително смешно, но и с премерена, изящна нотка горчивина.

Следващите представления на „Семеен съвет” са на 28-ми юни, 14-ти и 24-ти юли.
 

More from View Sofia

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?