Следва

Американски трилър Spring 2019 Menswear: Balmain

Spring 2019 Menswear: Dior

Дебютната колекция на британския дизайнер показа богатото наследство на модната къща...
 

Runway преди 5 години

За първата си, горещо очаквана колекция за Christian Dior, Ким Джоунс се върна към началото. Британският дизайнер използва архива на модната къща за вдъхновение, за да отдаде почит на човека, създал известната марка през 1946 г.

"Колекцията наистина се основава на личния живот на г-н Диор", обяснява креативният малко преди ревюто в ателието на Rue Marignan.

Дебютът на Джоунс като артистичен директор на мъжката линия се състоя в Париж в събота следобед, като малко преди това Dior Homme бе прекръстено на английско Dior Men. В знак на почит към Диор и наследство му, Ким избра да покани княз Николай от Дания, който стартира ревюто.

Британецът, който е начело на Dior само три месеца, след напускането си от Louis Vuitton през януари, признава още, че не е имал достатъчно време, за да се разпростре на широко и да "копае надълбоко" в историята на лейбъла. Елементите върху, които се съсредоточава в дебютната си колекция обаче резонират перфектно с феновете на модната къща. Любопитно решение е изборът на принта Toile du jouy, използван за декорирането на първия бутик на Dior, който сега оживява върху жакардови или кожени дизайни. Както и ботаническите емблеми - своеобразни препратки към любовта на мосю Диор към градинарството. В колекцията на Джоунс не липсват и така известните fine tailoring cuts, използвани от самия Кристиан, и вдъхновили името на новото яке Tailleur Oblique, както и всевъзможните нюанси на розово и сиво, превърнали се в синоним на марката.

Този естетически подход води към един по-мек и по-спокоен мъжки Dior, отколкото сме свикнали да виждаме. Предшественикът на Джоунс, Крис Ван Аш, предпочиташе тъмните палитри и острите шивашки похвати по време на 11-годишния си мандат. А преди него Еди Слиман бе възхваляван заради skinny костюмите. Сегашната, британски повлияна, колекция превръща идентичността на женската мода в мъжка идиома и определено виждаме това благодарение на костюмите с наслоявания от органза.

"Това е лесно модерно мъжко облекло, което е елегантно, изтънчено и малко романтично", казва Ким Джоунс за дизайните, които всички очакваха с такова нетърпение.

За да издигне още повече колекцията, Джоунс включва техника за кутюр мода на парчета, включваща пера и украса от мъниста. Тренчове изработени от бродиран тюл и органза, принтове от ръчен ситопечат, прозрачен винил, цветя и пера - всичко това навсякъде по изкусните дизайни. Иконичната за Dior Saddle bag вече идва и в мъжки вариант, за първи път!, и по нищо не отстъпва на раниците, чантите през рамо или пък тези за кръст като предложения за силните половинки. Другите аксесоари са игриви и закачливи и определено са изработени, за да привлекат вниманието на по-младото поколение.

Всичко това и още от Dior Homme - упс, Dior Men - в галерията горе>>>

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.