Следва

Новият албум на Бъди Гай: "The blues is alive and well"

„Смъртта на речния водач“

На 29 юни четем „Смъртта на речния водач”, още една майсторска творба, подписана от автора на „Тесният път към далечния север” Ричард Фланаган!

 

Books преди 5 години

„Смъртта на речния водач“ (превод: Владимир Молев; стр. 320, цена: 17 лв.) вплита историята на Тасмания и нейната неповторима природа в калейдоскопа от видения на своя герой, запратен от случая към хищната бездна на смъртта. Името му е Аляж Козини, водач на група от туристи, озовал се заклещен между скалите на един от големите водопади след самоотвержен опит да помогне на човек, който изгубва контрол над сала си. Опирайки се на древното поверие, че в миговете преди смъртта удавникът вижда целия си живот, Фланаган създава абсолютен шедьовър – искрящ роман с необичайна структура, който ще ви повлече във водовъртеж от емоции, за да изплувате малко по-други след съприкосновението с един „чист, съвършен и непокътнат свят”.

Роден през 1961 г. в Тасмания, Ричард Фланаган е смятан за най-добрия австралийски писател на своето поколение („Икономист”). Освен че е автор на завладяващи романи, отличени с редица престижни награди, той има в професионалната си биография множество статии и есета, посветени на опазване на околната среда и на културното наследство на родния му остров. Спряган като шедьовър, „Тесният път към далечния север” е вдъхновен от преживяванията на баща му в японски военнопленнически лагер през Втората световна война. Заглавието е заимствано от прочутия с метафоричните си духовни обобщения пътепис на японския класик Мацуо Башо.

More from View Sofia

More Books