Следва

Trend Report - Къса и тясна пола

Label - Playback. Мода, музика, идеи

Тази съвсем нова марка идва от Бруклин, Ню Йорк, и е пълна щуротия. Създателите й правят всичко възможно да...

All fashion преди 14 години

Тази съвсем нова марка идва от Бруклин, Ню Йорк, и е пълна щуротия. Създателите й правят всичко възможно да бъдат готини, да куфеят по концерти и да спасят света.

Playback
са от онези хора, които се замислят не само дали изглеждат добре, а и дали не вредят на природата. Първоначалната им идея е същата като на колегите им от бранша „устойчива мода” – дрехи от възобновяеми материали. Playback започват линия тениски, направени от рециклирани пластмасови бутилки. Също така събират купчините ненужни парченца плат от шивашки фабрики. В общи линии, пребъркват боклука, за да направят нещо хубаво.

Рекламната фотосесия показва безгрижни млади момчета и момичета, които съвсем не приличат на модели. Под снимките всеки е представен в няколко думи. Това са съвсем истински хора, художници, студенти, танцьори, кинодейци, с две думи – свежият нюйоркски ъндърграунд. Всички носят слънчеви очила с цветни пластмасови рамки, като от 60-те. Снимани са как се разхождат по улиците на града, как подскачат, как ядат сладолед, как лежат по пейки под цъфнали дръвчета или край фонтани. Оптимисти и идеалисти до последно.

Хипарските наклонности на Playback ги отвеждат отвъд границите на модата. Те полагат усилия да повишат стандарта на живот на работниците си и да намалят въглеродните си емисии. Любимото им занимание е да обикалят концерти и музикални фестивали на открито, за да информират хората за „личната свобода, човешките права и устойчивия начин на живот”. А също и за да послушат инди рок.



На една от тениските на марката пише „Trash Talker” - „боклукчия бъбривец”. Този дизайн е създаден в полза на Clean Vibes, организация, която се занимава с това да напомня на хората по концертите да не оставят отпадъци след себе си. Playback явно си падат по игрите на думи – в собственото си име успешно обединяват идеята за обновление и любовта си към музиката.

Нищо чудно, че им се налага да пояснят на сайта си: “We are not a gang” („Ние не сме улична банда”).

А какво стана с модата, все пак? Засега самата колекция остава сякаш на втори план за Playback, изместена от лайфстайл манифеста им. От сайта могат да се купят няколко прилични суитчъра и доста тениски, но май това е всичко.

Playback си имат всички предпоставки за успех. Сега, ако дизайнерите им изтрезнеят за малко и се приберат на работа в студиото, всичко ще е окей. Нищо, важна е идеята. Playback не са бизнес, а преди всичко източник на вдъхновение.

Playback
може и никога да не дойдат в София. Но тук можем да се порадваме на събратята им, които се навъртат около Паметника на съветската армия, и да се надяваме някой от тях, като му писне да кара скейтборд, да реши да си създаде независима марка дрехи.
 

More from View Sofia

More All fashion